Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kvarleva från Sovjettiden: Kvartirnik hemma hos Gorochovskij

Från 2017
En hemma-hos-konsert i S:t Petersbrug
Bild: Marina Makarova

I Ryssland har den sovjetiska traditionen med kvartirniki, hemma-hos konserter, närapå dött ut. Men i S:t Petersburg försöker en entusiast envist hålla seden vid liv.

Publiken har redan slagit sig ner på träbänkarna. Orkestern Juzjanins plockar upp gitarren, fiolen och mandolinen. Det är en vanlig onsdag kväll hemma hos Dmitrij Gorochovskij.

Sedan tretton år tillbaka har Dmitrij nästan varje kväll arrangerat konserter här i sin trerumslägenhet i den södra förorten i S:t Petersburg. Ingen annanstans i Ryssland är den sovjetiska traditionen med kvartirniki så levande som här. I kväll står folkmusik från Sydstaterna på programmet.

Hemma-hos-konsert i S:t Petersburg
Bildtext Juzjanis har specialiserat sig på folkmusik från Sydstaterna
Bild: Marina Makarova

– Jag älskar amerikansk country, berättar Juzjanins ledare Andrej Grigoriev.

Grigoriev är också poet och översätter själv de engelska texterna till ryska. Före varje låt berättar han detaljerat om både text och musik. Och publiken applåderar.

– Vi är här för första gången, berättar Margarita som sitter i publiken tillsammans med sin pojkvän.
– Vi hörde om stället av bekanta som berömde den sympatiska atmosfären. Särskilt roligt är det att få dricka te i köket i pausen, och att få prata med musikerna efter konserten.

Rock i hemmet

Kvartirnik är ett sovjetiskt fenomen som var populärt på 1980-talet. På den tiden var det vanligt att vissa grupper vägrades tillstånd att uppträda. Istället valde artisterna att spela hemma hos nån bekant dit man bjöd in publik. Särskilt rockrörelsen i Leningrad använde sig flitigt av kvartirniki.

I det nya Ryssland glömdes traditionen snart bort. Men inte hemma hos Gorochovskij.

– Allting började redan år 1915 när min farfar gav ett piano till min farmor, berättar Dmitrij. Det tog inte länge förrän de började arrangera konserter i lägenheten vid huvudgatan Nevskij prospekt.

Efter revolutionen förvandlades familjens rymliga sexrummare till en trångbodd kommunalka, en sovjetisk gemensam lägenhet. Ännu i slutet av 1990-talet hade Dmitrij och hans mamma tillgång till bara ett av de sex rummen.

– Jag arrangerade min första konsert i vårt rum vid Nevskij, berättar Dmitrij. Det var en avskedsfest eftersom huset skulle renoveras och vi tvingades flytta bort.
Utflyttningen drog ut på tiden och Dmitrij hann ordna inte bara en konsert utan sex.

Piroger och katt

När Dmitrij flyttade in i trerummaren i den södra förorten beslöt han med ens att fortsätta traditionen med kvartirniki. I början brukade hans mamma baka piroger till varje konsert. När det var fullsatt satt 65 personer på bänkarna.

– Nån brukade skämta att en tredjedel kom för att äta pirogerna, en annan tredjedel dök upp för att leka med vår katt och den sista tredjedelen steg in för att lyssna på musiken, säger Dmitrij.

Hemma-hos-konsert i S:t Petersburg, publiken dricker te i köket
Bildtext Publiken dricker te i köket
Bild: Marina Makarova

På en kvartirnik råder strikta regler: ingen tobak, alkohol eller droger.

– I början tillät jag en flaska öl, men i vårt land är det lönlöst att sätta en sån gräns, säger han.

Dmitrij bestämmer själv vem som får uppträda. Helst vill han först lyssna på ett smakprov.
– Svordomar, punk eller fängelseromantik vill jag helst undvika, säger han.

Dmitrij tänker nu bredda sin repertoar och börja arrangera föreläsningar och barnteater.