Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Konsumenterna mer positiva än på länge

Från 2016
Uppdaterad 27.12.2016 19:56.
Julhandeln är i full gång i Vandaköpcentret Jumbo.
Bild: Markku Ojala/All Over Press

Konsumenternas tilltro till ekonomin har ökat under hösten och är nu starkast sedan februari 2011. Det visar Statistikcentralens konsumentbarometer.

Jämfört med november ökade tilltron både på den egna och på landets ekonomi. Nästan varannan konsument, 45 procent, anser att den ekonomiska situationen i Finland kommer att bli bättre nästa år.

15 procent tror däremot att läget kommer att försämras. Men samtidigt är förväntningarna på den egna ekonomin fortsättningsvis försiktiga.

"Medier har hungrat efter positiva nyheter"

Heidi Schauman tror att det beror på hur medierna har rapporterat om Finlands ekonomiska situation.

- Länge var det ju andra vägen, att man ansåg att den egna ekonomin var bättre än Finlands. Jag tror att vi har mycket att tacka eller skylla medierapporteringen de senaste månaderna för den här utvecklingen, förklarar chefsekonom Heidi Schauman på Aktia.

- Man har lyft fram de positiva sakerna i ekonomin väldigt starkt, man har riktigt hungrat efter positiva nyheter och nu är det något man lyckats övertyga konsumenterna om att det här faktiskt stämmer att det går bättre för den finländska ekonomin, säger Schauman.

Konsumtionen bär ekonomin

Konsumenterna tror också att sysselsättningen kommer att öka. 37 procent tror att arbetslösheten minskar medan 23 procent uppskattar att arbetslösheten ökar.

Däremot har förtroendet för hushållens möjligheter att spara inte ökat men man tror ändå att möjligheterna är goda.

- På ett sätt stöder det konsumtionen att hushållen inte sparar så mycket. Men på längre sikt är det något vi borde fundera på. Borde hushållen spara ännu mera för sämre tider eller inte, det är en komplicerad fråga, säger Heidi Schauman, chefsekonom på Aktia.

För konsumentbarometern intervjuades drygt 1 200 personer. Företagarna hör till de mest optimistiska, medan de som står utan jobb har en dystrare syn. Förtroendet för ekonomin var starkt i hela landet med undantag av Östra Finland.

Artikeln uppdaterad 27.12.2016 klockan 19:54 texten har redigerats och en mellanrubrik har lagts till.
Artikeln uppdaterad 27.12.2016 klockan 19:29 med citat av Aktias chefsekonom Heidi Schauman.

Diskussion om artikeln