Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Reorna blir fler – men få varar länge

Från 2016
Black Friday i USA
Bildtext Black Friday är en av allt fler reor under året.
Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Mellandagsrean är numera bara en av ett växande antal reor och kampanjer. På Svensk Handel bekymrar man sig för affärernas lönsamhet när reorna blir fler.

Antalet reor växer på nätet och i de fysiska affärerna.

Trenden förstör lönsamheten för handlarna som sänker priserna i den hårda konkurrensen, säger chefsekonomen Jonas Arnberg på Svensk Handel till Sveriges Radio.

– Många butiker har det väldigt svårt just nu. Det är klart att om man säljer en produkt på rea eller kampanj så sänker det ju på marginalerna, säger Arnberg.

Arnberg hänvisar till en större omvandling som sker inom handeln med bland annat digitalisering. Han efterlyser nya sätt att locka kunder till butikerna.

Reatrend också hos oss

Också i Finland syns utvecklingen. Näthandeln har fört med sig en reatrend och det sätter press på de fysiska affärerna. Men största delen av reorna är fortsättningsvis kortvariga kampanjer och erbjudanden, säger Tuula Loikkanen på Finsk Handel.

– Det kan naturligtvis inte vara lönsamt att på lång sikt ha större reor, med över 30-procents nedsättningar, men samtidigt så har ju butiker alltid marknadsfört på olika sätt och lockat kunder med enstaka förmånligare produkter, säger Loikkanen.

Hon tror att handlare noga räknar ut vad de kan ha på rea och hur länge.

Unga jagar erbjudanden

Trots att reorna blir fler och vissa butiker har kampanjer varje vecka är mellandagsrean fortfarande intressant för den finländska konsumenten. Det framgår av en enkät som Finsk Handel låtit göra.

Kvinnor väntar särskilt på mellandagsrean, medan män väljer readagar som Black Friday före jul för att köpa till exempel elektronik. Att shoppa på rea är extra populärt bland unga. De köper på rea både i butiker och på nätet.

Och de som anser sig ha det bra ställt ekonomiskt är de som oftast jagar erbjudanden i internationella nätbutiker.

Hopp om bra försäljning

Julhelgen var kort i år och det betyder bra chanser för affärerna att locka folk till mellandagsrean, säger Loikkanen. Det betyder att många har stannat hemma istället för att resa bort.

– Julförsäljningen gick litet bättre i år jämfört med ifjol så det finns förutsättningar för bra försäljning också under mellandagarna. Det som säkert påverkar är de längre öppettiderna.

Diskussion om artikeln