Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Nyorden en ”historiebok i kortform”

Från 2016
Uppdaterad 28.12.2016 13:18.
Några av de nya orden från språkrådet
Bildtext I år har 43 ord kommit med på nyordlistan, däribland uberisering och äggkonto.
Bild: Yle/Björn Karlsson

Som en passlig efterrätt till julskinkan publicerade svenska Språkrådet sin årliga lista över nyord. Nu sällar ghosta och fomo och många andra sig till tidigare nyord som bilbälte och fiskpinne.

Vem har inte ghostat någon eller blivit ghostad? Och alla har vi väl känt fomo någon gång, eller hur? Vi lever allt mer i en gigekonomi och våra barn har kanske i framtiden läslov, inte höstlov.

Språkrådets årliga nyordslista slog ner i lingvistikkretsarna på tisdagen och bar som vanligt med sig populära eller annars praktiska ord som inte finns i andra svenska ordböcker. Men hur går processen till?

- Vi söker hela tiden efter ord som skulle passa in som ett av årets nya ord. Sedan går vi igenom vad vi har hittat och väljer ut ett fyrtiotal, berättar Anders Svensson som är med i arbetsgruppen som väljer ut orden.

Anders jobbar som redaktör på Språktidningen, som ger ut nyorden. Han erkänner att det ibland blir gräl om vilka ord som ska tas med, då alla har olika favoriter. Han fick ändå med sitt egna favoritnyord, ghosta.

- Jag är lite svag för ghosta, vilket inte kanske är det språkmässigt bästa ordet då det är lånat från engelskan. Att äntligen ha ett ord för något så bekant känns bra.

- Skulle vi översätta det skulle det väl bli typ spökdumpa. Men ghosta är rätt så etablerat redan, så det behövs inte.

Överlevnadsinstinkt efterlyses

Att ghosta är att dumpa sin partner genom att totalignorera hen, och har rotat sig i ungdomsslang under det senaste året. För att ett ord ska accepteras behöver det inte vara etablerat i alla samhällslager.

- När vi säger att de här orden är på väg att etablera sig så beror det ju ändå på i vilken utsträckning. Ghosta och mukbang (att äta och samtidigt prata till sin kamera) till exempel är relativt etablerade ord hos ungdomar, inte så mycket hos andra grupper, säger Anders.

Men om vi lägger till ord, försvinner det ord från svenskan också?

- Vissa ord försvinner med åren, som telefax, och till exempel tjockteve gissar jag att kommer att försvinna då ingen längre har gammaldags tv-apparater, men det är nuet som räknas.

fiskpinnar går bra åt i skolmaten
Bildtext Något så banalt som fiskpinnar har en gång varit ett nyord.
Bild: Yle/Erica Vasama

Är mukbang en fiskpinne?

I över ett halvsekel har Språkrådet och Språktidningen gett ut nya ord en gång i året. Många ord som någon gång presenterats som ett nyord är i dag självklarheter.

- På femtiotalet kan vi hitta ord som ketchup och fiskpinne. På sjuttiotalet kom bilbälte. Svenskan är ett språk som förändras hela tiden och vi försöker hänga med i den förändringen.

En person som äter och talar till kameran, en ny trend som kallas för Mukbang.
Bildtext Mukbang: Internetsändning där någon äter och samtidigt talar med sin publik. Populärt i Sydkorea.
Bild: Screenshot från Youtube

Nyorden blir därmed som en avspegling av samhället som det ser ut just vid publiceringstillfället. Anders tycker att Språkrådet och Språktidningen lyckas bra med sina nyord, med tanke på hur många som överlever.

- Vissa ord försvinner ju såklart med åren eller snabbare. Men vi brukar få en tredjedel av orden in i Svenska Akademiens ordlista efter ett tag, vilket ju är bra.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln