Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Vi skulle föra de skadade för vård, men sjukhuset var en begravningsplats" - tre asylsökande berättar

Från 2016
Flyktingar berättar sin historia under en ordkonstverkstad - Spela upp på Arenan

Asylsökande i Seinäjoki har fått skriva sina egna berättelser i en ordkonstverkstad.

"Det var en lugn natt. Inget hade stört min sömn den natten, tills någon ropade ut från minareten på moskén att alla skulle skynda sig ut på gatan. Snart klarnade det att grannbyn hade beskjutits med giftiga gaser. Vi försökte hjälpa de skadade, men istället för ett sjukhus fann vi en begravningsplats."

Orden är Bassems, en 36-årig ingenjör från Damaskus i Syrien. Den natten han beskriver dog 1500 människor och 2000 skadades.

- Det låg kroppar överallt längs gatorna. Mammor försökte skydda sina barn, hålla dem i famnen så den dödliga gasen inte skulle ta barnen ifrån dem, skriver Bassem.

Bassem flydde från Damaskus i Syrien till Finland - Spela upp på Arenan

Bassems berättelse är en av flera som skapades under en ordkonstverkstad på asylmottagningen i Seinäjoki tidigare i år.

Deltagarna i kursen fick själva välja vad de ville skriva om. Så gott som alla handlade om flykten; orsaken till den, hemlandet de lämnade bakom sig eller tacksamheten till Finland som tog emot.

Väntar på att taket ska rämna

- Jag väntar på att taket ska rämna och falla över oss. Det skulle räcka för mig att få se en liten skimra ljus och sol, men mina armar är för korta för att nå upp till fönstret, skriver Bassems fru Lama, 24 år och lärare i matematik och fysik.

Lama flydde från Damaskus i Syrien till Finland - Spela upp på Arenan

Bilmekanikern Mohamed, 45 år, flydde från Nasria i Irak. Han skriver om sin tacksamhet till Finland. Hans familj har fått både utbildning och högkvalitativ sjukhusvård. Bland annat har mamman i familjen cancer och har vårdats här.

Mohamed är tacksam för den tid han fått i Finland - Spela upp på Arenan

Under en kort tid har det kommit stora grupper med asylsökande till Finland. De har rivits upp från sitt hem, sin släkt och sitt land.

- Vi hade en liknande erfarenhet då människor flydde från Karelen. En flykt påverkar generationer länge. Så kommer det också att vara för de flyktingar som kommit hit nu, säger länskonstnär Pia Mouazan i Vasa.

- Därför är det viktigt att de här berättelserna bevaras. Det är viktigt att de blir hörda. Det är bra för alla att känna till sin egen bakgrund.

Läget nu

Mohameds familj har fått ett negativt besked på sin asylansökan.

Bassem, Lama och deras 5-åriga pojke får stanna i Finland. Familjen har flyttat till Tammerfors. Lama håller fortfarande kurser i arabiska i Seinäjoki medborgarinstitut.

Text: Anri Koski/Yle Pohjanmaa
Fotograf: Pasi Takkunen/Yle Pohjanmaa
Översättning: Sara Bergström