Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Mer liveporträtt i Nästan unplugged

Från 2017
Uppdaterad 06.01.2017 12:01.
Jari Sillanpää i säsongspremiären av Nästan unplugged.
Bildtext Jari Sillanpää i säsongspremiären av Nästan unplugged.
Bild: Henkka Niemistö

Programmet Nästan unplugged – ett liveporträtt är en musikalisk resa genom tre artisters och tre musikgruppers unika karriärer. I den andra säsongen faller Alexandersteaterns strålkastarljus på Jari Sillanpää, Maria Kalaniemi, Paul Oxley´s Unit, Satin Circus, Krista Siegfrids samt Hans on the Bass.

Artisterna berättar om sina liv, sina visdomar, erfarenheter och om de positiva och negativa sidorna av att vara artister och låtskrivare i en alltmer hårdare musik- och mediavärld.

Programmen är inramade i en liveinspelning från den anrika Alexandersteatern i Helsingfors och varje avsnitt inleds småskaligt med att varje artist framför akustiska och avskalade nummer för att sedan kulminera i mera energiska framföranden med en stor orkester mot slutet av programmet.

-Vi vill även denna gång bjuda på ett mångsidigt program där man har möjlighet att få en djupare och bredare uppfattning om artisternas liv och musikaliska karriärer, säger producenten Niklas Rosström.

- Dessutom vill vi ge tittarna en visuellt stämningsfull konserthelhet från Finlands gamla operahus, Alexandersteatern (invigd 1868) där publiken som kommit för att se slutnumren, sitter på scenen och artisterna uppträder med ryggarna mot den gamla barockteatersalongen.

Programmet är inte längre tillgängligt
Melkein unplugged: Välkommen till andra säsongen av Nästan Unplugged – ett liveporträtt - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Brett register av artister

De medverkande artisterna i årets upplaga är; tangokungen och megastjärnan Jari Sillanpää, den internationellt kände dragspelerskan och folkmusikern Maria Kalaniemi, Ekenäs-Manchesters gåva till den finska popmusiken - Paul Oxley´s Unit, den österbottniska popsångerskan och programledaren Krista Siegfrids, nordens främsta ”Feelgoodband” Hans on the Bass och de unga multibegåvningarna i Satin Circus.

- Jag är mera öppen idag och vågar stå för det jag är, säger Jari Sillanpää!

Krista Siegfrids drömmer om att en dag få göra en duett med Lady Gaga och Paul Oxley´s Unit har fått en nytändning efter 35 år och gav förra året ut en ny skiva.

- Nu har jag lärt mej av mina gamla misstag, säger Paul som bor i Helsingsfors sedan många år.

Killarna i Satin Circus anser att deras varumärke är mångsidighet och tror starkt på ”sin grej” medan Hans Teckenström från Hans on the Bass upplever att bandet lever helt och hållet på kärlek till musik!

- Nuförtiden är det skönaste som finns att bara gå i skogen och ta det lugnt, anser dragspelerskan Maria Kalaniemi efter många år av turnerande i världen.

Kontraster och personliga möten

Idén till programserien föddes 2012 då Pappas Eget Band gjorde en liknande konsert som också visades på Yle Fem våren 2013. Miljön och konceptet var rätt unikt så man beslöt att göra flere program i samma serie år 2014. I bl.a. England och USA har motsvarande TV-program gjorts i gamla musikstudiomiljöer men också på teatrar.

Kontrasten mellan en gammal, legendarisk och historisk miljö och ett modernt, mångsidigt artisteri med personliga möten utgör åter konceptet för Nästan unplugged – ett liveporträtt som har spelats in under våren, sommaren och hösten 2016.

Anssi Växby som är programseriens musikaliske ledare berättar att det var lite lättare att arrangera musiken inför denna säsong eftersom det förutom soloartisterna fanns tre band med egna låtar och arrangemang.

Husbandet inkluderar från och till välbekanta namn som Harri Ala-Kojola, Lasse Piirainen, Mikko Kosonen, Aleksi Ahoniemi, Jannike Sandström, Maria Höglund, Lauri Schreck m.fl.

Som mest uppträder närmare tjugo personer samtidigt i finalnumren där en studiopublik också deltar. En åttapersoners stråkorkester bidrar också till det fylliga soundet som har mixats för tv av Niklas Nylund.

Artisterna har haft möjlighet att bjuda in musikaliska vänner och bl.a. Anita Hegerland, Sam Huber, Kimmo Blom, Lori & Niki Campbell, Emma Salokoski och medlemmar ur Akademiska sångföreningen bidrar till den musikaliska helheten.

Nästan unplugged (säsong 2)
6 program
Regi och editeringen: Esa Sulkanen
Produktion: Make My Moment Nordic / Niklas Rosström

Sändningsdagar och tider:
(Serien gör ett uppehåll efter program 4 och ger plats för sändningar från svenska Melodifestivalen).

Program 1: Lördag 7.1.2017 kl. 21.00 Jari Sillanpää
Program 2: Lördag 14.1.2017 kl. 21.00 Maria Kalaniemi
Program 3: Lördag 21.1.2017 kl. 21.00 Paul Oxley´s Unit
Program 4: Lördag 28.1.2017 kl. 21.00 Satin Circus
Program 5: Lördag 18.3.2017 kl. 21.00 Krista Siegfrids
Program 6: Lördag 25.3.2017 kl. 21.00 Hans on the Bass

Till serien hör också avsnitt för radio där vi för njuta av liveframträdanden och Niklas Rosström samtalar med veckans artist om livet och musiken. Avsnitten sänds i Yle Vega måndagskvällar kl. 19.22 i programmet Vår musik (Jari Sillanpää 9.1.2017, Maria Kalaniemi 16.1 och så vidare).
Vill du tjuvlyssna på programmen redan innan tv-sändningen så publiceras de på Arenan på fredagar kl. 8.00. Delar ur radioavsnitten kommer också att sändas fredagar kl. 17.05 i Vega Kväll.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln