Den växande vildsvinsstammen borde begränsas
Vildsvinsstammen håller på att växa kraftigt sedan några år tillbaka. För tillfället räknar man med att det finns cirka 2000 vildsvin i landet, de flesta i sydöstra Finland. Ökningen beror på en invandring från Ryssland över Karelska näset.
Men det finns också en livskraftig stam i Egentliga Finland som växer. Bara under den gångna hösten finns det flera tiotals observationer av vildsvin i landskapet och det finns också tecken på att två till tre kullar fötts under året.
Nu vill viltvårdsmyndigheterna ändå begränsa stammen i hela landet. Förutom att vildsvinen orsakar skador på odlingar, så är man rädd för att vildsvinen ska sprida den smittosamma afrikanska svinpesten som just nu härjar i både Östeuropa och i Baltikum, berättar Jörgen Hermansson, vikarierande jaktchef i Egentliga Finland.
- Risken är stor att svinköttsproduktionen drabbas av enorma ekonomiska förluster om sjukdomen sprids till Finland.
Ifall vildsvinsstammen drabbades skulle det öka risken för att smittan sprids till svingårdarna.
- Det här skulle innebära att alla svin på drabbade gårdar skulle behöva avlivas och brännas. Transporten av svinfoder, levande svin och slaktkroppar skulle begränsas kraftigt och exportmarknaden skulle antagligen rasa samman.
Halvera stammen
Därför vill viltmyndigheterna hålla stammen så liten som möjligt. Målsättningen från hösten 2015 till hösten 2017 är att halvera stammen från 2000 djur till 1000.
För att det här ska vara möjligt har det skett en del justeringar i vildsvinsjakten, så att man nu kan jaga vildsvin året om, men undantag för suggor med kultingar, som är fredade mellan 1 juli och sista februari.
För tillfället är det svårt att veta exakt hur många vildsvin som finns i Finland. Det finns ingen lagstadgad plikt att rapportera om skjutna vildsvin ännu.
- Därför kommer man nu från och med årsskiftet att be jaktlagen rapportera antalet observationer och skjutna vildsvin från det gånga året, berättar Hermansson.
Också allmänheten får gärna rapportera eventuella vildsvinsobservationer till sin lokala jaktvårdsförening eller till lokala jägare.