Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israel trotsar genast FN-förbud - fortsätter bygga mer bosättningar

Från 2016
Uppdaterad 27.12.2016 18:06.
Byggarbetet pågår i bosättningen Har Homa i östra Jerusalem nära den palestinska stadsdelen Sur Baher den 27 december 2016.
Bildtext Byggarbetet pågår i bosättningen Har Homa i Östra Jerusalem nära den palestinska stadsdelen Sur Baher den 27 december 2016.
Bild: EPA/Atef Safadi

Israel har beslutit sig för att gå vidare med tusentals nya hem för israeler i Östra Jerusalem som är ockuperad palestinsk mark. Beskedet kommer strax efter att FN:s säkerhetsråd, till Israels förtret, godkände ett historiskt förbud mot israeliska bosättningar.

Det var för första gången på decennier som USA lät bli att stoppa ett förbud mot israeliska bosättningar. Israel kallade genast resolutionen skamlig och regeringen sade i måndags att landet inte kommer att "vända andra kinden till".

Israel kommer att gå vidare med sina planer på att bygga tusentals bostäder för israeler i Östra Jerusalem, som egentligen är ockuperad palestinsk mark.

President Barack Obama och premiärminister Benjamin Netanyahu i Vita huset den 9 november 2015.
Bildtext Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har svurit på att inte beakta resolutionen som USA:s president Barack Obama möjliggjorde, genom att landet inte använde sin veto-rätt.
Bild: EPA/OLIVIER DOULIERY / POOL

Jerusalems t.f. borgmästare: Jag är inte bekymrad

På onsdag ska en israelisk kommitté för byggande i Jerusalem diskutera bygglov för 618 hus i Östra Jerusalem, enligt organisationen Ir Amim, som övervakar byggande av nya bosättningar.

Jerusalems ställföreträdande borgmästare Meir Turjeman, som också leder kommittén, har talat om att gå vidare med planer på att bygga 5 600 nya enheter.

I dag, tisdag, sade han att FN:s resolution inte ger någon orsak att stoppa planerna eller ändra föredragningslistan.

- Vi kommer att diskutera allt som finns att diskutera på ett seriöst vis, sade han till nyhetsbyrån AFP.

Maskinerna jobbar på i bosättningen Har Homa i Östra Jerusalem den 27 december 2016.
Bildtext Maskinerna jobbar på i bosättningen Har Homa i Östra Jerusalem den 27 december 2016.
Bild: EPA/ATEF SAFADI

På sin Facebook-sida skrev Turjeman: "Jag är inte bekymrad över FN, eller något annat, som försöker diktera våra handlingar i Jerusalem. (...) Jag hoppas att regeringen och USA:s nya administration kommer att ge oss den styrka som behövs för att fortsätta och göra upp för bristerna som har skapats under de åtta åren av Obama-administration."

Första fördömandet av bosättningar sedan 1979

Tidigare har USA stoppat liknande beslut med sin vetorätt, men den här gången lät USA bli att rösta.

Genom att inte använda sin vetorätt möjliggjorde USA FN:s första resolution sedan 1979 som fördömer Israels bosättningspolitik.

Resolutionen godkändes till applåder med 14 röster för, och USA:s nedlagda röst.

Det här har ansetts vara Barack Obamas sätt att trygga läget i Mellanöstern också efter att hans efterträdare Donald Trump blir USA:s president.

FN:s säkerhetsråd röstar för resolution som fördömer Israels bosättningspolitik
Bildtext FN:s säkerhetsråd bestämde sig för att anta den historiska resolutionen den 23 december 2016.
Bild: JUSTIN LANE/EPA

Israels politik saknar laglig giltighet

FN:s resolution, som säkerhetsrådet antog strax innan jul, fördömer de israeliska bosättningarna hårdare än någonsin tidigare.

Enligt resolutionen är det förbjudet för israel att bygga på ockuperad mark och den slår fast att Israel genom sin bosättningspolitik flagrant bryter mot folkrätten.

Israels politik har ingen laglig giltighet och FN kräver att Israel upphör med allt byggande på ockuperad palestinsk mark och Östra Jerusalem.

Den israeliska bosättningspolitiken ses som ett stort hinder för alla fredssträvanden i området eftersom palestinierna anser att de ockuperade områdena är en del av en kommande palestinsk stat.

Som det nu är bor det 430 000 israeliska bosättare på Västbanken och 200 000 i Östra Jerusalem som palestinierna ser som huvudstad i ett blivande Palestina.

Källor: AFP, New York Times, Yle

Diskussion om artikeln