Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De grönas inre strider bubblar upp – Niinistö: Jag favoriserar ingen

Från 2016
Uppdaterad 28.12.2016 04:55.
Emma Kari, Ville Niinistö och Outi Alanko-Kahiluoto
Bild: foto All Over Press / bildredigering Yle

De gröna har utåt sett ut som ett öppet parti med rejält lagspel. Imagen har ändå fått sig en törn när veteranpolitikern Outi Alanko-Kahiluoto meddelade att hon inte ställer upp i ordförandevalet.

Outi Alanko-Kahiluoto sade i Helsingin Sanomat på tisdag att hon inte ger sig in i ordförandekampen eftersom De grönas ordförande Ville Niinistö stöder riksdagsledamot Emma Kari som nästa ordförande.

Alanko-Kahiluoto har varit en av förhandsfavoriterna till posten som ordförande för partiet.

"Jag varken har eller kommer att ha en ståndpunkt till vem som väljs till De grönas ordförande efter mig. Ett öppet medlemsval är rejält och det avgör", skriver Ville Niinistö på Twitter.

Senare på dagen betonar han ännu öppenhet och att partimedlemskap lönar sig.

Riksdagsledamot Emma Kari svarar på Yles frågor per textmeddelande från sin semester i Lappland. Kari beklagar att Alanko-Kahiluoto inte ställer upp.

– Inom De gröna är det medlemmarna som väljer ordförande. Jag har inte ännu bestämt mig om jag tänker kandidera. Ju fler kandidater, desto mer finns det att välja mellan för partiets 7 000 medlemmar, skriver Kari.

På frågan om Niinistö favoriserar henne själv, hänvisar Kari till Niinistös twittermeddelande.

– Han har själv sagt att han inte tar ställning till vem som väljs till partiordförande, skriver Kari.

Emma Kari var Ville Niinistös specialmedarbetare när han var miljöminister.

Hautala: Vi stöder Alanko Kahiluoto

Också Oras Tynkkynen som numera jobbar för Sitra, Hanna Halmeenpää som är moderskapsledig riksdagsledamot och Olli-Poika Parviainen som är riksdagsledamot har förhållit sig motsträvigt till att ställa upp i valet.

Europaparlamentarikern Heidi Hautala önskar att Outi Alanko-Kahiluoto skulle tänka om. Hautala stödde Alanko-Kahiluotoa senast, då hon kämpade om ordförandeklubban med Ville Niinistö år 2011.

Heidi Hautala
Bildtext Heidi Hautala
Bild: Yle/Juha-Pekka Inkinen
Satu Hassi
Bildtext Satu Hassi
Bild: www.satuhassi.net

Också partiets tidigare ordförande Satu Hassi anser att Alanko-Kahiluoto är en betydelsefull kandidat. Hassi har inte lagt märke till kotterier eller läger inom riksdagsgruppen.

– De har åtminstone inte påverkat riksdagsarbetet, säger Hassi.

De gröna ska föra intern diskussion

Ville Niinistö har lett De gröna till ett rekordhöga opinionssiffror. I november visade Yles partimätning ändå att partiets stöd har dalat lite och landat på 12,6 procent.

Niinistö är tvungen att lämna sin post eftersom en ordförande för De gröna får sitta högst i sex år.

Olli-Poika Parviainen som är ordförande för De grönas riksdagsgrupp önskar att gruppen ska diskutera påståendet om favorisering.

– Bara det att Outi har en sådan här erfarenhet, betyder att vi måste ta det på allvar och vi ska kunna tala om det tillsammans, säger Parviainen.

Han påpekar att det är viktigt eftersom riksdagsledamöterna ska kunna känna sig jämbördiga.

Diskussion om artikeln