Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

EHYT: Bara bra att hålla upp med spriten ett tag

Från 2016
Uppdaterad 28.12.2016 10:23.
En man dricker öl.
Bild: EPA/ANDY RAIN

Föreningen för förebyggande rusmedelsarbete (EHYT) vill slå hål på några myter om det onödiga att hålla en spritfri månad.

"Tipaton tammikuu" eller en vit januari månad är redan en tradition bland finländarna, säger EHYT. Trots det förekommer en massa föreställningar och myter om hur onödigt det är att låta bli att dricka på en hel månad, påpekar EHYT.

Bland annat påstås att en liten nattmössa är bra för sömnen och främjar hälsan.

- Till och med en liten skvätt alkohol försämrar nattsömnen. Alkohol är ingen bra sömnmedicin, eftersom sömnen blir oregelbunden och lätt. Att dricka då och då är inte ett problem, men om man använder alkohol varje dag är det skäl att se sig i spegeln, säger EHYT.

Blir levern överraskad?

En annan myt är att levern inte mår bra av ett plötsligt uppehåll i spritkonsumtionen.

- Det är tungt för levern att förbränna alkohol. Under en spritfri månad får kroppen vila och rena sig. Risken för leverskador ökar då alkoholkonsumtionen en längre tid överstiger 2,5 doser per dygn, säger föreningen.

Om du pausar i januari, dricker du dubbelt så mycket i februari?

- Det stämmer inte alls, säger EHYT. Toleransen för alkohol avtar på en månad. Efter en ren månad dricker du sannolikt mindre än tidigare. Många avstår helt från sprit för en längre tid, säger EHYT.

Diskussion om artikeln