Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Så här lugnar du husdjur när fyrverkerier smäller

Från 2016
Uppdaterad 29.12.2016 09:41.
Hund i snö
Bildtext Stanna inne, täck för fönstren och ha på radion är tre sätt att hålla djuren lugna när fyrverkerierna smäller. Arkivbild.
Bild: Mikael Crawford/Yle

Nyårsafton innebär skräck för våra husdjur, men det finns knep för att lugna ner våra lurviga familjemedlemmar när raketerna smäller.

Husdjur som bor i tätt bebyggda områden där många avfyrar nyårsraketer är speciellt utsatta.

- De är så rädda att de blir helt hysteriska och okontrollerbara. Ägarna blir ju också oroliga när de ser hur djuren lider, säger Marina Hultholm, veterinär i Vasa.

Stanna inne

Om man har husdjur som brukar reagera oroligt på smällandet finns det vissa rutiner som kan vara bra att göra. Men Hultholm säger ändå att det är svårt att lugna ner djur som brukar bli hysteriska.

- Man ska absolut inte gå ut. Man måste vara förberedd och rasta sin hund i god tid innan det börjar smälla och hållas inomhus under den värsta tiden.

Veterinär Marina Hulthom sitter på sitt rum på kliniken. Rummet är ganska litet och har ett undersökningsbord och ett skrivbord. Väggarna är vita.
Bildtext Veterinär Marina Hultholm
Bild: Yle / Axel Brink

Man kan täcka för fönstren så att inte djuren behöver skrämmas av ljusskenet från explosionerna. Ett tips är också att ha radion på för att försöka dölja ljudet av raketer och smällare.

- Ägaren behöver också vara hemma och närvarande. Rädda djur ska man inte lämna hemma ensamma, säger Hultholm.

Vissa djur reagerar inte så starkt på nyårsraketerna, men det betyder inte heller att de är trygga.

- Man kan nog åstadkomma den här skräcken genom att gå ut med djuret. Det blir ett trauma.

Medicinsk hjälp

Det finns mediciner som kan lugna ner djuren, bland annat olika fodertillskott som ökar välbefinnandet och sänka på stressnivån. Många av dem är receptfria och fås på apotek.

- I lindriga fall kan de hjälpa, säger Hultholm.

För djur som reagerar väldigt starkt som smällandet finns det receptbelagda läkemedel som hjälper.

- För ett drygt år sedan kom det ett nytt preparat som har verkat väldigt effektivt. Det är receptbelagt så man måste ta kontakt med sin egen veterinär, säger Hultholm.

Träning hjälper inte för alla

En möjlighet, som förvisso kan ta lång tid och kanske inte passar alla djur, är att träna sin hund till att inte reagera på raketerna. Det har Hultholm själv lyckats med.

- Jag har haft en hund som var skotträdd men också bolltokig. Vi tränade så att för varje gång som det hördes ett svagt skott på avstånd kastade vi en boll. Den reagerade inte på samma sätt på skott i fortsättningen.

Även om metoden fungerade så betonar Hultholm att de började jobba på saken i ett tidigt skede.

- Det är först då problemet är stort som folk börjar ta itu med det och då är det svårt att göra något åt saken.