Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkiska medier: Turkiet och Ryssland eniga om villkor för eldupphör i hela Syrien

Från 2016
Uppdaterad 28.12.2016 16:04.
Julfirande i Damaskus, Syrien.
Bildtext Är eldupphör och fredssamtal inom räckhåll? Barn i Damaskus 24.12.2016.
Bild: EPA/YOUSSEF BADAWI

Turkiet och Ryssland har kommit överens om villkoren för ett eldupphör i hela Syrien, rapporterar turkiska medier.

Om ett eldupphör blir av kommer fredssamtal att hållas i Kazakstans huvudstad Astana, under rysk och turkisk ledning.

Länderna jobbar för att försäkra att eldupphöret träder i kraft vid midnatt. Eldupphöret gäller alla områden där regeringstrogna trupper kämpar mot rebellgrupper.

Terrororganisationer ska dock hållas utanför uppgörelsen, meddelar man. Det är dock oklart vilka rebellgrupper som avses.

Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov med sin turkiska kollega Mevlut Cavusoglu
Bildtext Utrikesministrarna Sergej Lavrov och Mevlut Cavusoglu
Bild: EPA/MAXIM SHEMETOV/POOL

Under de senaste dagarna har de ryska och turkiska utrikesministrarna, Sergej Lavrov och Mevlut Cavusoglu, fört intensiva telefonsamtal gällande krisen i Syrien och ett fredsmöte i Astana, uppger nyhetsbyrån Tass.

Rysslands utrikesministerium uppger att FN:s specialsändebud Staffan de Mistura stöder Rysslands, Turkiets och Irans strävanden efter att uppnå ett eldupphör i Syrien och att få till stånd fredssamtal i Kazakstan. de Mistura uppges ha talat i telefon med den ryska utrikeministern Sergej Lavrov.

Ryssland har hittills stött Syriens president Bashar al-Assads regering medan Turkiet har gett rebellerna sitt stöd.

USA eller andra västmakter uppges inte vara inbjudna till förhandlingarna. Tidigare har fredsförhandlingar förts under ledning av FN i Genève med magert resultat.

Civila döda i flygangrepp

Samtidigt kommer det uppgifter om att kriget skördat ytterligare dödsoffer i Syrien. Ett tjugotal civila dödades i flygangrepp i provinsen Deir-ez-Zor i östra Syrien. Minst tio av de döda är barn, rapporterar det syriska människorättsobservatoriet.

Området kontrolleras av IS. Den USA-ledda koalitionen mot IS har utfört flygangrepp i området - liksom också det syriska flygvapnet, Ryssland och Turkiet.

Diskussion om artikeln