Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sannfinländsk video väcker avsky - var finns etiken, undrar SFP-ledare

Från 2016
Uppdaterad 28.12.2016 16:59.
Halvnaken man kryper upp för Domkyrkans trappor i Helsingfors i video mot den obligatoriska svenskan som gjorts av Sannfinländska ungdomsförbundet.
Bildtext På videon visas en man (ungdomsförbundets ordförande Sebastian Tynkkynen) som kravlar sig upp för Domkyrkans trappor medan personer med masker av diverse SFP-politiker piskar honom.
Bild: skärmdump

Svenska Folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson är upprörd över den video mot skolsvenskan som Sannfinländarnas ungdomsorganisation sprider på webben.

På videon piskar personer utklädda till politiker en halvklädd man, som försöker kravla sig uppför trapporna till Helsingfors domkyrka.

Budskapet till tittaren är att ansluta sig till Sannfinländarnas ungdomsorganisation och "befria sig från svenskans bojor".

Henriksson kräver svar

Anna-Maja Henriksson
Bildtext Anna-Maja Henriksson
Bild: Petteri Paalasmaa

- Nu vill jag ha svar av Timo Soini som partiordförande samt Jari Lindström som justitieminister. Hur kommenterar de videon? Är detta enligt dem ett korrekt sätt att föra fram sin politiska agenda, frågar Henriksson i ett pressmeddelande.

Hon konstaterar att videon består av hatretorik, som riktar sig mot svenskan och också mot den lutherska kyrkan.

Var finns etiken och känslan för vett och etikett, undrar Anna-Maja Henriksson.

FSS: Ingen bra diskussionsöppning

Också Finlands Svenska Skolungdomsförbund fördömer i ett pressmeddelande den sannfinländska videon mot den obligatoriska skolsvenskan.

Videon, där man jämför skolsvenskan med tortyr, förnedrar och bidrar till polarisering, säger FSS.

- Att gå till attack och polarisera diskussionen med piskrapp på kyrkotrappor är ett förlöjligande av ett viktigt diskussionsämne och en usel diskussionsöppnare, säger FSS.

Socialdemokraternas språkrör Demokraatti kallar i en kolumn tilltaget för "helt enkelt smaklöst".

Svenska medier skriver om prygelvideo

Videon har noterats också i medier i Sverige.

Svenska dagbladet skriver om en våldsam film om svenska som upprör i Finland och Expressen om ett hårt angrepp mot svenska.

Aftonbladet talar i sin tur om en prygelvideo som attackerar det svenska språket.

Ida Schauman
Bildtext En av personerna i videon är utklädd till Svensk Ungdoms ordförande Ida Schauman.
Bild: Yle/Nina Bergman

Smaklöst!

En av de personer som piskar Tynkkynen i videon har på sig en mask föreställande Svensk Ungdoms ordförande Ida Schauman. Hon anser också att videon är smaklös.

- Videon kan inte på något sätt ses som ett seriöst inlägg i den politiska debatten, säger hon.

Hon menar att det är ungdomsorganisationers uppgift att provocera och lyfta upp frågor som är svåra att diskutera men att den här videon är under all värdighet. Schauman tänker ändå inte ta till rättsliga åtgärder för att hennes ansikte använts i videon.

- Det är inte trevligt, men samtidigt är jag en offentlig person och juridiken då det gäller offentliga personer är lite annorlunda och det här är ändå inom de ramarna, säger hon.

Yle Nyheter har inte lyckats nå någon från den sannfinländska partiledningen för en kommentar.

Artikeln uppdaterad 28.12.2016 klockan 16:32 med en länk till Expressens artikel om videon och klockan 16:58 med en länk till Aftonbladets artikel
Artikeln uppdaterad 28.12.2016 klockan 14:19 med en kommentar av Ida Schauman