Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Chockvideo spräcker bubblor – "Inte lönsamt i det långa loppet"

Från 2016
Uppdaterad 28.12.2016 16:03.
Josefine Janhonen
Bildtext Josefine Janhonen är konsult i sociala medier och tror den anti-svenska videon kan spräcka åsiktsbubblor.
Bild: Yle

Sannfinländarnas ungdomsparti sände avsiktliga chockvågor genom språkdebatten då de på tisdagen publicerade en video som många upplever som kränkande. Vissa tycker att det är dumt att ge uppmärksamhet åt ett sådant strunt, men Josefine Janhonen, expert på sociala medier, säger att det kan dölja sig något gott i att kasta sig in i debatten.

- Det är ju ett snabbt sätt att få uppmärksamhet, en sådan video. Men det finns stora risker med att använda kränkande material, man får snabba vinster men i långa loppet är det inte så lönsamt, säger Josefine Janhonen.

Janhonen menar att det kanske känns bra för Sannfinländarnas unga då de får mycket uppmärksamhet, men att allt eventuellt stöd snabbt kan försvinna och förvandlas till motreaktion.

Halvnaken man kryper upp för Domkyrkans trappor i Helsingfors i video mot den obligatoriska svenskan som gjorts av Sannfinländska ungdomsförbundet.
Bildtext I den sannfinländska videon kravlar Tynnkynen upp för domkyrkans trappa medan han piskas av personer utklädda till politiker.
Bild: skärmdump

- De vill ju förstås nå ut till en viss målgrupp men på det här viset når de till nästan alla. Jag har inte ännu fått den i mina flöden vilket ju bevisar hurudan bubbla till exempel jag lever i. Nu när nästan alla får se en sån här video så inkluderas flera i diskussionen, också svenskspråkiga, vilket kan leda till en bättre offentlig debatt.

Borde jag sprida videon?

Till de som klagar på att folk delar videon och deltar i debatten, eftersom det är precis vad partiet vill, hälsar Janhonen att det kan vara bra med bubbelöverskridande material ibland.

- Jag förstår dilemmat, jag är själv inte så sugen på att dela såna här grejer. Men samtidigt bra att man diskuterar och deltar, så att det inte bara är såna som håller med som är där och diskuterar.

- Man spräcker lite sin egen bubbla, och deras också.

Positivitet vinner i längden

Efter ett år kantat av hutlösa uttalanden av Nigel Farage, Donald Trump och flera kan man undra om vi står inför ett nytt samhällsklimat där den som är mest chockerande får uppmärksamhet och makt. Josefine Janhonen menar att det gäller att fortsätta med positivitet för att vinna.

- Det handlar som sagt om snabba vinster. Om man visar våld eller annan negativitet i en kampanjvideo måste man fråga sig om man faktiskt vill fortsätta med det, med tanke på väljarstöd och så. All uppmärksamhet är inte bra uppmärksamhet, helt enkelt.

- Den som står ut och gör annorlunda vinner, men man kan göra annorlunda på ett positivt sätt. Det är bara mycket svårare för man måste hitta på positivt och bra innehåll vilket inte är lätt. Det sprider inte heller sig lika fort för det tar lite längre för folk att dela det, men i praktiken är det så att positivt innehåll alltid vinner i det långa loppet.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln