Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Musik är bättre för hälsan än idrott" lockade flest läsare 2016

Från 2016
Uppdaterad 29.12.2016 10:25.
Noter i ett notsystem
Bildtext Arkivbild.
Bild: Arja Lento

Den tre år gamla artikeln "Musik är bättre för hälsan än idrott" toppar statistiken bland de mest lästa artiklarna på Yle Österbottens webbplats under 2016.

Artikeln är en intervju med vetenskapsjournalisten och musikredaktören Minna Lindgren som föreläste i Vasa i slutet av oktober 2013. Då berättade Lindgren att forskare i Helsingfors och Jyväskylä de senaste tjugo åren undersökt vad som händer i hjärnan då man sjunger eller spelar musik.

- Därifrån kan man allvarligt säga att musik är mycket mera hälsosam än idrott, sa Lindgren till Yle Österbotten för tre år sedan.

Av den anledningen drog Lindgren slutsatsen att musik är hjärnans bästa vän. Den öppnar upp igenslammade nervbanor och gör en beredd att ta emot andra utmaningar.

Hjärnan är uppdelad i olika delar som sköter om olika saker: språk, känslor och så vidare. Men musiken, den aktiverar hela hjärnan.

- Forskarna vet inte varför, men de har kunnat påvisa det tack vare modern teknologi, sa Lindgren.

Den här artikeln har inte dykt upp först i år bland de mest lästa utan den har hängt med hela tiden. 2013 var den den mest lästa artikeln medan den både 2014 och 2015 var den tredje mest lästa artikeln.

Sköldkörtelsjukdomar är intressanta

Den nionde februari rapporterade Yle Österbotten att Valvira förbjudit Kronobyläkaren Leena Furubacka att skriva ut medicin för sköldkörtelsjukdomar. Den artikeln är den andra mest lästa på svenska.yle.fi/österbotten i år.

Till en av Leena Furubackas vårdmetoder hör en medicin baserad på T3-hormon vid sidan av annan medicinering. Varje gång hon skriver ut medicinen i fråga behövs ett specialtillstånd, som hon dittills alltid fått.

Leena Furubacka fick en varning efter att någon anonymt hade anmält henne till Valvira 2013 för att hon skrev ut "konstiga mediciner". Även andra läkare har granskats och fråntagits rätten att behandla sköldkörtelpatienter.

- Det innebär problem för mig som också är allmänläkare. Jag behandlar patienter inom alla möjliga områden och det kan bli besvärligt med till exempel de hjärtpatienter som också tar Thyroxin. Den medicinen kan jag inte förnya, sa Furubacka till Yle Österbotten i februari.

Pastor misshandlades utanför sitt hem i Karleby

Den tredje mest lästa artikeln har nästan lika många klick som den om Leena Furubacka. Den som kommer in på tredje plats handlar om pastor Patrik Tiainen i Karleby som misshandlats utanför sitt eget hem.

Natten mellan den fjärde och femte mars vaknade Patrick Tiainen upp utanför sitt hem i Karleby. Han vaknade av svår smärta i huvudet och kunde inte röra sig eller ropa på hjälp. Hans händer och fötter var ihoptejpade.

Det sista Tiainen minns är att han körde bli på väg mot sin bostad. Nästa minnesbild är när han vaknade upp på gården utanför huset där han bor.

Så småningom kunde han sakta släpa sig mot en bilväg där några ungdomar hittade honom. De hjälpte honom till sjukhus.

Patrick Tiainen var 20 år när han grundade församlingen Word of faith eller Uskon sana. Han upplevde att det var hans kallelse och rörelsen växte snabbare än han kunnat tro. Men samtidigt har hoten mot honom blivit allt fler.

Platserna 4-10 bland de mest lästa artiklarna på Yle Österbottens webb under 2016

4. Journalisten och naturentusiasten Göran Palm död

5. Man gripen för våldtäkt i Jakobstad

6. Olyckan förändrade livet

7. Susanna Koski i blåsväder för tweet om finlandssvenskar

8. "Hur täcks ni?" finns på tröjor och i svensk media

9. Det är inte för sent att våga tala finska

10. 500 skarvbon förstörda i Vasa

Bonus: Videon där kocken Micke Björklund berättar om en typ av gröt på finska.

Så kokas en god gröt på finska - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln