Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Biogasbussarna snart i trafik i Vasa

Från 2016
Uppdaterad 29.12.2016 09:34.
Nya biogasbussar i Vasa - Spela upp på Arenan

Tolv nya biogasbussar tas i bruk i Vasa i början av nästa år. Bussarna är de första av sitt slag i Finland.

Stadsbussarna i Vasa har i många år varit föremål för åtlöje - merparten av bussarna är gamla och i slutet av sin livscykel. I början av år 2017 blir det ändring på det - då tas nämligen tolv nya bussar i bruk.

- Hälften av Vasas stadsbussar förnyas på en gång, säger Pertti Hällilä, planeringschef för trafikärenden vid Vasa stad.

Köpet av de nya bussarna har varit på gång under många år, men i höstas kunde fullmäktige slutligen godkänna en finansieringsmodell där bussarna leasas på tio år.

De tolv bussarna är av märket Scania och är tillverkade i Polen. Tio av dem har levererats och står för närvarande vid Scanias verkstad i Klemetsö i Vasa. Nu ska tilläggsutrustning monteras på bussarna och senast i februari ska de vara i trafik.

En av Vasas nya biogasbussar.
Bild: Yle/Jarkko Heikkinen

Av de tolv bussarna är tio tvåaxlade med 31 sittplatser. De resterande två är längre, treaxlade och med 49 sittplatser. Alla bussarna har tre dörrar, lågt golv och nigande fjädring vilket ska borga för enkel i- och urstigning för alla sorters passagerare.

Bussarna ska drivas med biogas från Stormossen. Tankstationen vid Stormossen är av så kallad långsam typ, det vill säga att det tar flera timmar att fylla gastanken på en buss. Meningen är att bussarna ska tankas nattetid. En tank med naturgas för snabbtankning ska också finnas vid den nya depån vid Stormossen. Bussen klarar knappt 500 kilometer på en tank.

Gasbussar används också i till exempel Helsingfors, men bussarna i Vasa är de första i Finland som drivs med biogas.

De nya bussarna är redan från fabrik tejpade i Vasa stads färger. Bussarna ägs av ett leasingbolag, Vasa stad är innehavare och Vasa lokaltrafik är operatör.

Diskussion om artikeln