Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Lille Hilding får Nordens bästa prematurvård i Åbo

Från 2016
Uppdaterad 29.12.2016 13:45.
Förlossningsavdelningen vid ÅUCS
Bildtext Förlossningsavdelningen vid ÅUCS.
Bild: Yle/ Nora Engström

Under december har Åbo universitetscentralsjukhus tagit hand om svenska prematurer. Några svenska familjer har flugits till Åbo för att föda, då det inte funnits plats för dem på svenska sjukhus.

Ett av de svenska barn som föddes i Åbo för några dagar sedan är lille Hilding. Han föddes under graviditetsvecka 26 och vägde 790 gram. Föräldrarna Mikaela Hildingsson och Johan Kluck är nöjda med den vård de fått, även om det har varit tungt att vara så långt från familj och vänner.

- Det var en chock att komma hit så klart. Men vi tar en sak i taget, så det går väl bra och med gott mod, säger Hildingsson.

Familjen har känt sig trygga med den vård de fått på sjukhuset.

- Vården har varit mycket bra, den verkar vara den bästa i Norden. Det viktigaste är att han får bra vård, säger Kluck.

Familjen stannar i Åbo ännu i cirka en vecka, tills Hilding är starkare.

- Vi har ställt oss in på att vi är här mellan en och tre veckor. Det beror helt på hur Hilding mår, säger Hildingsson.

"Vi är glada över att få hjälpa våra grannar"

Överläkare Liisa Lehtonen vid ÅUCS är glad över att sjukhuset kunde hjälpa grannlandet och de familjer som har kommit till ÅUCS.

- Vi blev kontaktade av Uppsala och blev tillfrågade om vi kunde hjälpa dem. De hade brist på platser och brist på sjukskötare. Vi råkade ha plats på vår prematuravdelning, och vi är glada över att kunna hjälpa våra grannar, berättar Lehtonen.

Åucs u-sjukhus.
Bild: Yle/Marie Söderman

Alltid kan Åbo inte hjälpa till. Ibland är det fullsatt på prematuravdelningen, men nu råkade det sig att det fanns några lediga platser.

Finska prematurvården på toppnivå

Enligt Lehtonen, som själv har jobbat i Uppsala i Sverige, är det vanligt att familjer flyger till en annan del av Sverige för att föda om barnet föds för tidigt, eftersom det är brist på vårdare och platser inom prematurvården. Det är ändå rätt ovanligt att förlossningen sker utomlands, såsom nu.

- Det har varit ett problem där redan en längre tid. De skickar ofta patienter från ett sjukhus till ett annat inom landet. Men det är sällan som de är tvungna att skicka patienter utomlands, konstaterar Lehtonen.

Att just ÅUCS kontaktades visar att prematurvården i Finland är på toppnivå.

- Det berättar att Sverige uppskattar vår vård, att de väljer oss och skickar sina patienter hit. De litar på vården här, säger Lehtonen.

Diskussion om artikeln