Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Aarnio dömdes till tio års fängelse

Från 2016
Uppdaterad 29.12.2016 14:07.
Jari Aarnio
Bild: AOP

Den tidigare narkotikachefen vid Helsingforspolisen Jari Aarnio döms till tio års ovillkorligt fängelse för fem grova narkotikabrott och 17 andra brott. Tingsrätten ansåg att Aarnio hade en avgörande roll då en liga smugglade in hasch från Holland till Finland.

Straffet verkställs genast och polisen har för avsikt att hämta in Aarnio ännu idag.

I straffet beaktas också att Aarnio redan dömts till tre års fängelse för bland annat mutbrott. Sammanlagt blir straffet 13 år, det vill säga det maximistraff som lagen tillåter.

Häradsåklagare Pihla Keto-Huovinen är nöjd med domen.

- Han dömdes för de huvudsakliga grövsta narkotikabrotten och tingsrätten ansåg att bevisningen var stark.

Åklagaren Pihla Keto-Huovinen som var en av åklagarna i fallet Jari Aarnio
Bildtext Åklagaren är nöjd: Ett samhälleligt betydande beslut, säger Pihla Keto-Huovinen
Bild: Yle/ Tiina Jutila

Enligt tingsrätten är det nu bevisat att Aarnio är den så kallade Bölemannen som hade en nyckelroll när en liga som smugglade in 791 kilo hasch i tunnor från Holland år 2011 och 2012.

Aarnio höll enligt tingsrätten via ett tiotal mobiltelefoner kontakt med de övriga smugglarna. Mycket av rättegången kretsade kring om man kunde knyta Aarnio till de här mobiltelefonerna, men enligt tingsrätten står det utom all tvivel att Bölemannen är identisk med Aarnio.

Tingsrätten anser också att Aarnios rikliga användning av kontanter bevisar hans skuld. Aarnio själv har påstått att han fått närmare en halv miljon euro av en sedermera död affärsman på en parkeringsplats, och att någon skulle ha grävt ner tiotusentals euro i en plasthink i hans trädgård för att sätta dit honom. Tingsrätten köpte inte de här förklaringarna.

Tingsrätten: Aarnio störde utredningen

Tingsrätten ansåg att Aarnios brott var speciellt allvarligt eftersom han vid tidpunkten var en högt uppsatt chef vid narkotikaroteln vid Helsingforspolisen.

Under utredningen av haschsmugglingen 2012-2013 störde han avsiktligen utredningen upprepade gånger. I och med det gjorde han sig skyldig till ett otal grova och lindrigare tjänstebrott. Tingsrätten anser att Aarnio på ett hänsynslöst sätt missbrukade sin tjänsteställning.

Flera av brotten är ytterst graverande med tanke på Aarnios ställning inom polisen. Under rättegången hotade han ett vittne genom medlemmar av det kriminella nätverket United Brotherhood. Hotelserna bestod i att vittnet skulle anklagas falskt för incest och dödas. Aarnio försökte också medvetet sätta dit en oskyldig person för brott han själv begått.

Aarnio döms också att betala omkring 1,3 miljoner euro till staten. Dessutom tillfaller hans egnahemshus i Borgå staten och han förlorar sin militärgrad.

Fyra andra personer dömdes som medskyldiga för grova narkotikabrott till långa fängelsestraff. De är Keijo Vilhunen, Seija Kortekallio-Lampi, Mari Romano och Mikael Runeberg.

Runeberg är polis och har arbetat som kriminalöverkonstapel vid Helsingforspolisen. Han döms till tre år och sex månaders ovillkorligt fängelse och att förlora sin tjänst och sin militärgrad. I likhet med Aarnio döms han för grova tjänstebrott.

Flera andra personer fick lindrigare straff.

Diskussion om artikeln