Hoppa till huvudinnehåll

Sport

JVM-anfallaren Kuokkanen: Nu måste vi våga

Från 2016
Janne Kuokkanen i Ivan Hlinka Memorial-turneringen hösten 2015.
Bildtext Janne Kuokkanen i Ivan Hlinka Memorial-turneringen hösten 2015.
Bild: All Over Press

Finland har underpresterat i sina två första matcher i junior-VM i ishockey. Vi har inget att förlora längre, konstaterar anfallaren Janne Kuokkanen.

Efter förlusterna mot Tjeckien och Danmark är Finland i ett pressat läge i den tredje matchen mot Sverige. För att behålla avancemangsmöjligheterna i sina egna händer är seger i kväll ett måste.

Samtidigt måste de finländska ungdomarna klara av att lämna besvikelsen från de två första matcherna bakom sig.

– Det är svårt. Laget måste kämpa och vara tillsammans. Vi måste prata om saker tillsammans och gå igenom det som skett, berättar Janne Kuokkanen i Yle Urheilus intervju dagen före Sverigematchen.

Kuokkanen spelar till vardags i London Knights i OHL. Där har det blivit 40 poäng på 28 matcher den här säsongen. I JVM har varken Kuokkanen eller de andra finländska anfallarna lyckats spela på sin egen nivå.

– Vi har varit försiktiga. Vi har inte vågat göra de saker som krävs. Nu måste vi våga. Vi har inget att förlora längre.

”Lösningarna kommer inte naturligt”

Finland fogar över ett målfarligt anfallsgarde men i JVM har det blivit endast tre mål på två matcher. Finlands anfallsspel har varit idéfattigt och långsamt – som om spelarna skulle tänka för mycket.

– Det är precis så, att man har funderat för mycket. Lösningarna har inte kommit naturligt. Bara alla spelar enligt sina egna styrkor blir resultatet bäst, säger Kuokkanen.

Finlands start på JVM har varit trög, men två matcher i gruppspelet återstår. Ifall Finland besegrar Sverige och Schweiz avancerar laget till kvartsfinal.

– Genom att spela modigt får vi alla med och vänder det här till vår fördel, slår Kuokkanen fast.

Diskussion om artikeln