Hoppa till huvudinnehåll

X3M

2017 kommer! Så förändras våra liv

Från 2016
Uppdaterad 30.12.2016 10:43.
En klocka som står på 12 och ballonger, konfetti och dryck i ett kollage.
Bildtext Välkommen 2017.
Bild: All Over Press/Jolanta Dabrowska

Stora förändringar för studerande, studiepenningen sjunker. Tobaken blir dyrare medan godiset blir billigare. Dessutom träder den nya äktenskapslagen i kraft.

Håll ut kära vänner! Mordoråret 2016 är snart slut. In på scen ramlar 2017 och bjuder bland annat följande förändringar i våra liv:

Studerande! Din studiepenning sjunker

Från och med augusti kommer studiepenningen att sjunka. Du som studerande får högst 250 euro per månad i studiepenning. Den goda nyheten för dig som har föräldrar med en stor kassakista: föräldrarnas inkomster påverkar inte stödet så länge du är 18 år gammal och bor självständigt.

Däremot får du låna mer pengar än förut. För tillfället kan studerande låna upp till 400 euro per månad, den siffran kommer att höjas till 600 euro.

Men bostadsbidraget då? Det kommer att flyttas över till det allmänna bostadsbidraget, alltså det som alla medborgare kan ansöka om att få. Det gynnar dig som bor ensam i en storstad och har låga inkomster. Du som bor tillsammans med en partner eller vänner kan förlora på det här, speciellt om någon i hushållet är lycklig nog att ha ett jobb. Läs mer om studiestödet här.

Samkönade par får gifta sig, men inte i kyrkan?

I mars träder den könsneutrala äktenskapslagen i kraft. Det betyder att det inte längre bara är heteropar som får gifta sig, utan nu kan också samkönade par få gifta sig borgerligt.

Äktenskapet innebär att paren har rätt till samma efternamn och har också rätt att adoptera tillsammans.

Får samkönade par gifta sig i kyrkan? Mja, kyrkan funderar fortfarande på det här. I maj hålls nästa kyrkomöte och efter det vet vi mer. Fram till maj kan samkönade par gifta sig borgerligt och sedan ordna en högtidlig ceremoni i kyrkan om man så vill.

Dyrare tobak, billigare godis!

Tobakspriserna fortsätter att stiga nästa år. Enligt skattebetalrnas centralförbund kommer askpriset att stiga med ungefär 50 cent.

Men för dig som gillar godis så blir 2017 ett bra år. Godiset borde bli billigare i och med att sockerskatten försvinner.

Men då sockerskatten försvinner så måste man höja på en annan skatt och det är bränsleskatten. Bensinen blir ungefär 2,5 cent dyrare per liter på grund av skattehöjningen. Priset på råolja väntas också stiga världen över. Fordonsskatten kommer att höjas med 36,50 euro. Däremot har bilskatten sänkts.

Inkomstskatterna kommer däremot att sänkas, medan vissa andra skatter höjs.

Givetvis händer det fler saker nästa år, det här var bara ett axplock. Är något du ser fram emot? Eller finns det något du inte ser fram emot? Berätta gärna i kommentarsfältet.

Gott nytt år!