Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Henriksson: Presidentens kommentar en stark markering

Från 2016
Uppdaterad 29.12.2016 15:56.
Anna-Maja Henriksson i riksdagen den 1 juli 2016.
Bildtext Arkivbild. Anna-Maja Henriksson.
Bild: All Over Press / Jarno Kuusinen

Anna-Maja Henriksson (SFP) är inte förvånad över att president Niinistö stadsfäste lagen om jourreformen. Nu måste vi se till att Vasa centralsjukhus behåller så många specialiteter som möjligt, säger Henriksson.

Men Henriksson är nöjd över att presidenten kommenterade lagen.

- Det är en klar och stark markering som presidenten gör. Det är mycket sällsynt att han gör den här typen av uttalanden. Jag är inte helt överraskad att Niinistö gjorde uttalandet och jag är mycket glad över att han gjorde det, säger Henriksson.

President Niinistö säger att jourtjänster kan överföras från Vasa till Seinäjoki endast om det är säkert att patienterna har möjlighet att tala finska eller svenska.

- Man ska i alla sammanhang komma ihåg att beslutet om att det endast är tolv centralsjukhus som har omfattande jour är något som landets regering ansvarar för. Men nu är det synnerligen klart att man inte kan föra över specialiseringar från Vasa till Seinäjoki om de språkliga rättigheterna inte kan tryggas, säger Henriksson.

Vad kommer presidentens kommentar att innebära i praktiken?

- Det är en stark signal till den verkställande makten. Det vill säga social- och hälsovårdsministeriet och centralsjukhuset i Seinäjoki. Nu är de tvungna att leva upp till förväntningarna. Det räcker inte att trygga vård på svenska endast formellt på papper. Det ska ske i vårdprocessen från början till slut.

Och det här kommer att kräva stora åtgärder, säger Henriksson.

- Personalen på Seinäjoki centralsjukhus började jobba på ett enspråkigt finskt sjukhus där språklagen inte tillämpas på samma sätt som på ett tvåspråkigt sjukhus. Nu blir det en helt ny situation med helt nya krav. Det här försätter sjukhusledningen i en oerhört svår situation.

- Det svåra, längs med hela den här processen, är att regeringen inte har velat inse att det allra enklaste skulle ha varit, ur allas synvinkel, att också Vasa skulle ha fått omfattande jour, fortsätter Henriksson.

Diskussion om artikeln