Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Finskt godis och Jaffa hör ihop med Ninas Tongåva

Från 2016
Nina Franzén
Bildtext Nina Franzén.
Bild: Yle/Camilla Kivivuori

Tongåvan har funnits med i Nina Franzéns liv sedan 70-talet, då hon lyssnade på Ungdomens gåva i toner. I år fyllde hon 50 så det betyder att hon har en 40 år lång historia med programmet.

Hon har bott i Sverige hela sitt liv men har finländska föräldrar, som efter tiotals år i Sverige har flyttat tillbaks till sin barndoms trakter i Finland.

Hälsar på föräldrarna på jul, påsk och sommar

Då vi träffar Nina är hon på genomresa i Helsingfors. Hon har firat julen i Lappträsk och ska ta båten över till Stockholm och köra hem till Timrå, där hon bor.

Nina kommer till Finland 2-3 gånger i året för att hälsa på sina föräldrar i Lappträsk i Östnyland. Hon är född på BB i Örebro och är uppvuxen i Sverige men alla hennes barndomssomrar har hon varit i Lappträsk. Det var möjligt att spendera hela somrarna i Finland eftersom hennes mamma jobbade som lärare och hade långa sommarlov.

- Mina föräldrar flyttade på 60-talet till Sverige som arbetskraftsinvandring men då de blev pensionerade ville de flytta tillbaka till Lappträsk.

Nina jobbar som lärare i Timrå, dit hon hamnade efter sin lärarutbildning i Härnösand. Kör man 500 kilometer norrut från Stockholm landar man i Timrå, som ligger alldeles intill Sundsvall.

Hennes syster valde att flytta tillbaka till Finland då hon var 18 år och är nu bosatt i Tammerfors.

Tongåvan via webben

Nu då det är möjligt att lyssna på Tongåvan via webben tycker Nina att det är jätteroligt att både kunna skicka hälsningar och lyssna på hela programmet.

- Och jag vet att nästan alla mina släktingar i Finland lyssnar på programmet och sen ringer de till mina föräldrar och kommenterar att jag skickat hälsningar, skrattar hon.

Nina skickar hälsningar så gott som varje fredag och hälsningarna brukar komma via e-post. I slutet av mejlet står det, utan undantag "P.S. Viola ropar kurrmjau!"

Vem är Viola?

Katten Viola

Hon är Ninas kattmadam och föddes 2002 och ser ut som en Blue Russian-katt men är en vanlig bondkatt.

- Viola är min bebis och hon brukar "prata" med mina föräldrar i telefon så därför måste hon få vara med i hälsningarna, säger Nina.

Det bullas upp till Tongåvan

På fredagskvällarna har hon rutiner som hör ihop med Tongåvan: hon kokar kaffe med sin Don Pedro och äter godis och bakelser som hon har hämtat med sig från Finland.

- Jag sparar mig faktiskt till fredagskvällarna med Finlandsgodiset, säger Nina bestämt men roat.

Till godiset räknas också Jaffa och ransoneringen där är en flaska i veckan! I Sverige tillverkas nämligen inte denna läskedryck och enligt Nina är Jaffa den bästa läskedrycken och den köper hon alltid med sig då hon besöker Finland.

- Sköter någon mina blommor och mitt hushåll då jag är borta så får hen garanterat lite Jaffa i belöning då jag kommer tillbaka, skrattar Nina.

Nina har bred musiksmak

Nina har en bred musiksmak: allt från Sjösala vals till Manhattan transfer till Abbas Waterloo.

- Jag har lärt mig mycket texter då jag lyssnat på sånger, och jag har lärt mig engelska just via musiken.

Musiken har varit en viktig del av vardagen hela livet och hennes föräldrar har spelat mycket musik i hemmet. Nu då hon jobbar som lärare och har en massa ljud omkring sig hela dagen så orkar hon sällan sätta på musik då hon kommer hem. Men i bilen underhåller musiken henne då hon kör, antingen via skivor eller via radion.

- Jag vill också föra vidare kulturskatten. Därför önskar emellanåt Taube i Tongåvan.

Nina Franzén i Tongåvan

7:39