Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Super-Shiffrin stod för hattrick i Semmering

Från 2016
Mikaela Shiffrin åker slalom i världscupen i Semmering i Österrike.
Bildtext Mikaela Shiffrin bjöd på magisk skidåkning.
Bild: EPA

Ge Mikaela Shiffrin ett par slalomskidor och hon gör vad hon vill. Amerikanskan tog i Semmering redan sin fjärde slalomseger för säsongen.

Shiffrin, Shiffrin och Shiffrin. Den 21-åriga Mikaela värmde de två senaste dagarna upp med att vinna båda storlslalomdeltävlingarna i Semmering. Båda gångerna fick fransyskan Tessa Worley nöja sig med att sluta på andra plats.

I kvällstävlingen i slalom fick världens främsta damåkare kämpa överraskande hårt för att få fira ett klockrent hattrick i teknikgrenarna. Shiffrin blev den första åkaren sedan schweiziskan Vreni Schneider att vinna tre VC-segrar i teknikgrenarna på lika många dagar.

Magnifik avslutning

Mikaela Shiffrin ledde tävlingen efter det första åket, men endast med 0,09 sekunders marginal till Veronika Velez-Zuzulova. Slovakiskan fick till ett pangåk i den andra omgången och tog en klar ledning då hon korsade mållinjen.

Ännu vid den nästsista mellantiden låg Shiffrin 33 hundradelar efter Velez-Zuzulova. Visst är amerikanskan känd för sina starka insatser i slutet av åken, men kvällens prestation var något utöver det vanliga.

21-åringen från Colorado tryckte in turboknappen och i mål var hon 0,64 före slovakiskan. Därmed tog hon säsongens fjärde slalomseger efter att även vunnit i Levi, Killington och Sestriere.

Ännu en bit till de bästa

Mikaela Shiffrin är nu uppe i 26 världscupsegrar. Tre av dem har kommit i storslalom och 23 i slalom. Amerikanskan har vunnit de tolv senaste slalomdeltävlingarna i vilka hon deltagit.

Fortsätter hon såhär kan hon snart komma i kapp och förbi Marlies Schild (35 slalomsegrar) och Vreni Schneider (34). Shiffrins landsmaninna Lindsey Vonn har flest världscupsegrar på damsidan med hela 76 triumfer. Bland herrarna toppas listan av Ingemar Stenmark som under sin karriär vann hela 86 gånger.

Slutresultat i Semmering:

1. Mikaela Shiffrin USA 1.40,06
2. Veronika Velez-Zuzulova SVK +0,64
3. Wendy Holdener SUI +1,54
4. Nina Löseth NOR +1,99
5. Bernadette Schild AUT +2,01
6. Sarka Strachova CZE +20,6
7. Frida Hansdotter SWE +2,14
8. Chiara Costazza ITA +2,34

Diskussion om artikeln