Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Nynazisten Torniainen döms till två års fängelse för misshandel - inte dödsvållande

Från 2016
Uppdaterad 30.12.2016 13:54.
Eppu Torniainen anländer till rätten 21 december 2016.
Bildtext Rättegången mot Eppu Torniainen hölls den 21 december.
Bild: Ari Lahti

Nynazisten Jesse Eppu Oskari Torniainen dömdes på fredagen i Helsingfors tingsrätt till två års fängelse för grov misshandel. Åtalet om grovt dödsvållande har förkastats.

Tingsrätten såg inte ett straffrättsligt orsakssamband mellan Jimi Karttunens död och misshandeln som Torniainen gjort sig skyldig till. Därför förkastades åtalet om grovt dödsvållande.

Åklagaren yrkade på ett fängelsestraff på fem och ett halvt till sex år. Tingsrätten godkände åklagarens krav på att misshandelns ideologiska koppling och Torniainens tidigare domar borde skärpa straffet. Eppu Torniainen dömdes till två års fängelse för grov misshandel.

Tingsrätten förkastade försvarets krav på att straffet ska lindras. Försvaret motiverade sin ståndpunkt med att fallet fått så mycket uppmärksamhet i offentligheten.

Därför förkastades åtalet om grovt dödsvållande

Enligt ett läkarutlåtande från Tölö sjukhus har Jimi Karttunen skötts som en patient med missbrukarproblem. Karttunen har under sjukhusvistelsen använt mediciner som han inte ordinerats på sjukhuset.

Jimi Karttunen har inte följt sjukhusets anvisningar om vården under den tiden han varit på sjukhus. Efter att han kom hem har han använt rusmedel och läkemedel som inte ordinerats av sjukhuset.

Tingsrätten ser det som möjligt att Karttunen genom sitt eget beteende har gjort hjärnskadan värre.

Den omtalade misshandeln ägde rum lördagen den 10 september på Stationsplatsen i centrum av Helsingfors. Torniainen var där för att tillsammans med andra medlemmar ur nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen dela ut tidningar.

Här blev en man misshandlad av Finska motståndsrörelsen
Bildtext Många ville sätta ljus och blommor på platsen där misshandeln skedde efter Jimi Karttunens död. Bilden är tagen i slutet av september 2016.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Jimi Karttunen kom då tillsammans med en kompis gående förbi nynazisterna och stannade framför dem. Under rättegången kom det fram att han spottat på gatan framför dem och kallat nynazisterna för "rasistclowner".

Några sekunder senare kom Torniainen springades ett tiotal meter ifrån och gjorde en hoppspark mot Karttunens bröst. Karttunen föll då bakåt mot asfalten och enligt hans kompis som hördes i tingsrätten bildades en blodpöl under hans huvud.

Karttunen fördes till Tölö sjukhus där han var intagen i fem dagar. Dagen efter att han kommit hem från sjukhuset ringde han nödcentralen hemifrån och fördes då på nytt till sjukhuset där han senare dog på kvällen fredagen den 16 september. Dödsorsaken uppges vara hjärnblödning.

Nekar till dödsvållande

Torniainen nekade under rättegången till åtalet om dödsvållande och erkände enbart misshandeln. Försvaret tog fasta på Karttunens missbruk av narkotika och att det kan ha bidragit till hans död.

Karttunens kompis som vittnade i rättegången berättade att han förde bensodiazepiner till Karttunen när han var på sjukhuset.

Misshandeln har fått mycket uppmärksamhet i offentligheten och enligt Torniainens försvar borde det leda till ett lindrigare straff. Torniainens försvarsadvokat sade i tingsrätten att hans klient har hotats på nätet och kallats för nynazist.

Domen har inte vunnit laga kraft utan kan överklagas till hovrätten.

Häradsåklagaren Anja-Riitta Rinkinen är besviken över domen eftersom åtalet gällande dödsvållande förkastades och straffet inte blev strängare p.g.a. rasistiskt motiv.

– Ett våldsdåd som riktar sig mot en person som motsatte sig rasistisk uppvigling kan anses ha ett rasistiskt motiv. Vi anses att offret var en sådan person, säger Rinkinen.

Åklagaren anser att motivet för den grova misshandeln var att offret hade kritiserat Finska Motståndsrörelsens demonstration.

Hon kommer att fortsätta yrka på ett fängelsestraff på 5,5-6 år då behandlingen fortsätter i hovrätten.

Händelsen har också lett till en offentlig debatt om nynazistiska motståndsrörelsen borde förbjudas i Finland. Och Polisstyrelsen beslöt förra veckan att väcka talan om att förbjuda rörelsen.

Artikeln uppdaterades kl 11.25 med mera detaljer om domen.
Artikeln uppdaterades kl 12.21 med orsaken till varför åtalet om grovt dödsvållande förkastades.
Artikeln uppdaterades kl.13:51 med åklagarens kommentarer.