Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mammor från Sverige tvingades föda i Finland - svenskar risar sin sjukvård

Från 2016
Uppdaterad 30.12.2016 11:58.
En sköterska tar hand om en för tidigt född baby.
Bildtext Arkivbild.
Bild: EPA/ZSOLT CZEGLEDI HUNGARY OUT

Du ska föda och får höra att det inte finns plats på ditt sjukhus - istället måste du flyga utomlands och föda där. Så har det gått för tre mammor i Sverige som tvingades föda i Finland. Nu rasar svenskarna.

Svenska medier rapporterar om familjer som plötsligt och oförberedda har tvingats åka till Finland för att föda när avdelningen för prematurbarn i Sverige har varit fullsatt.

Det är Neonatalavdelningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala som under december har tvingats skicka iväg tre familjer när det blev dags för förlossning, rapporterar SVT.

Läget i Uppsala har redan under en längre tid varit trängt och då det blev överfullt fick familjerna flyga till Åbo.

"Jag började gråta"

Expressen rapporterar om Jenna och Sami som väntade tvillingar och fick en chock när de kom för att föda.

I stället för det bekanta sjukhuset i Uppsala, där Jenna hade gjort över 50 ultraljudsundersökningar på grund av sin komplicerade graviditet, blev det ambulansflyg till Åbo.

– Jag fick panik och kände herregud vad är det som händer. Jag började gråta, och min sambo blev upprörd. Det var en helt sjuk situation och det fanns inte på världskartan att detta skulle ske, säger 27-åriga Jenna till Expressen.

"Det överlägset läskigaste jag kan tänka mig"

Skärmdump från Svt.se.
Bild: Skärmdump från Svt.se

Opinionsbloggaren Linn Svansbo kritiserar i hårda ordalag svensk sjukvård på Svt.se. Svensbo skriver att det är tillräckligt läskigt och smärtsamt att föda i sig. Att föda i Finland som är ett obekant land är det "överlägset läskigaste" hon kan tänka sig.

- Det är ofattbart och ovärdigt svensk sjukvård att detta sker, skriver Svansbo.

Uppsalasjukhuset ger tummen ner

Också vid neonatalavdelningen i Uppsala är kritiken hård.

- Det är ett underbetyg för svensk sjukvård att vi tvingas skicka patienter utomlands, säger Erik Norrman som är avdelningens sektionschef, till SVT.

Både brist på personal och lokaler med för få platser är problem.

Politiker lovar bättring

Från politiskt håll lovas nu åtgärder. Man ska se till att neonatalvården får fler platser och man vill ta tag i arbetsvillkoren så att avdelningen ska få tillräckligt med personal.

I framtiden kan alltså svenska familjer slippa ta ambulansflygen till Åbo för att föda.

Tur i oturen var att åtminstone familjen Hildingsson-Kluck, som Svenska Yle talade med i onsdags, var nöjda med vården i Åbo.

Diskussion om artikeln