Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nu är totalfiaskot nära – Sverige sköt juniorlejonen mot nedflyttningsserien

Från 2016
Uppdaterad 30.12.2016 06:40.
Alexander Nylander sätter in det svenska segermålet.
Bildtext Alexander Nylander sätter in det svenska segermålet bakom Veini Vehviläinen.
Bild: imago/Bildbyran/ All Over Press

Från världsmästare till gruppjumbo på ett år. Sverige slog Finland med 3–1 och efter tre raka förluster behöver juniorlejonen hjälp från Danmark för att ens kunna gå till kvartsfinal.

Att matchen mot juniorkronorna var Finlands bästa hittills under VM var en mycket klen tröst.

Det blev inga blåvita poäng den här gången heller, och om inte Danmark slår Schweiz natten till lördag finsk tid blir juniorlejonens sista gruppspelsmatch på nyårsafton betydelselös. Nästa match som betyder något blir i så fall nedflyttningskvalet mot den andra gruppens jumbo nästa vecka.

Mot Sverige tog Finland ledningen i den första perioden då Aapeli Räsänen slog in pucken i numerärt överläge framspelad av Eeli Tolvanen och Olli Juolevi.

Finland var det bättre laget under matchen första halva, men vändningen blev ett annat finländskt power play.

Misslyckat 5 mot 3 avgjorde

Juniorlejonen fick mitt i andra perioden spela i 1 minut och 55 sekunder i spel med 5 mot 3 utan att lyckas göra mål. När Sverige blev fulltaligt tog det inte länge innan Lias Andersson kvitterade till 1–1.

I tredje perioden klev sedan svenska stjärnan Alexander Nylander fram. Framspelad av kedjekompisarna Joel Eriksson Ek och Carl Grundström avslutade Nylander ett väldigt snyggt anfall med att sätta in 2–1 i början på slutperioden.

Resten av matchen fick Finland jaga, en jakt som stoppades av Sveriges utmärkta målvakt Felix Sandström och som avslutades då Nylander fastställde slutsiffrorna i tom bur.

Programmet är inte längre tillgängligt
Jääkiekon Nuorten MM: Maalikooste: Suomi - Ruotsi - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Segern var Sveriges 39:e raka i gruppspelet i junior-VM, och tre blågula poäng betydde också att juniorkronorna säkrade första platsen i gruppen i årets turnering.

Så kan Finland ännu gå vidare

För att Finland ännu ska nå kvartsfinal krävs två saker.

1. Danmark måste besegra Schweiz i matchen som spelas vid midnatt natten mellan fredag och lördag finsk tid. Vinner Schweiz är Finland borta. Om Danmark vinner under ordinarie matchtid eller efter förlängning/straffar spelar ingen roll. Det som talar mot Danmark är att laget redan säkrat sin kvartsfinalplats och att Schweiz fått en dags längre vila inför matchen.

2. Om Schweiz förlorat mot Danmark går Finland vidare till kvartsfinal om juniorlejonen tar en trepoängare mot Schweiz på nyårsafton. Sannerligen inte det enklaste det heller så som det här lejonlaget spelar.

Hur som helst kan Finland inte sluta bättre än fyra i gruppen. Blir det avancemang väntar då den andra gruppens vinnare i kvartsfinal, antingen värdlandet Kanada eller USA.

Finland–Sverige 1–3 (1–0, 0–1, 0–2)

16.35 1–0 Aapeli Räsänen (Eeli Tolvanen, Olli Juolevi) pp
32.15 1–1 Lias Andersson (Alexander Nylander)
41.24 1-2 Nylander (Carl Grundström, Joel Eriksson Ek)
59.00 1-3 Nylander tm

Diskussion om artikeln