Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Finland 100-jubileumsåret invigs med stor fest i centrala Helsingfors - stora undantag i trafiken

Från 2016
Uppdaterad 30.12.2016 10:40.
Huvudscenen för Finland 100 invigningsfesten på Medborgarplatsen
Bildtext Huvudscenen för Finland 100-invigningsfesten på Medborgartorget.
Bild: Finland 100/Laura Kotila

I Helsingfors firas århundradets fest på nyårsafton när startskottet lyder för Finlands 100-årsjubileum. Mannerheimvägen stängs av under kvällen och en stor del av kollektivtrafiken i centrum kör på undantagsrutter.

Finland 100-festen inviger hela landet hundraårsjubileum. Ungefär 60 000 personer väntas komma till festligheterna som ordnas på Medborgartorget och vid Tölöviken.

e festdeltagare som söker sig mot Tölöviken kan se händelserna på huvudscenen på en uppriggad storscreen bakom Finlandiahuset. Strålkastare riktas mot Tölöviken och parken där.
Bildtext De festdeltagare som söker sig mot Tölöviken kan se händelserna på huvudscenen på en uppriggad stor skärm bakom Finlandiahuset. Strålkastare riktas mot Tölöviken och parken där.
Bild: Yle/Anna Savonius

Festen inleds med program för barnfamiljer på eftermiddagen. Själva huvudfesten börjar kl. 22 och visas i TV1. Det blir ett stjärnspäckat program med dans, musik, filmer och ny cirkus. På scenen står bland annat Saara Aalto, Robin, Fork och Frida Andersson.

Stort säkerhetspådrag

Festens arrangörer ansvarar för säkerheten. Det är Helsingfors stad och statsrådets kansli som är värdar för festen. Det finns många ordningsvakter på jobb. Helsingforspolisen har en stor styrka på plats.

Det är förbjudet att ta med egna nyårsraketer till Finland 100-festen. Helsingforspolisen påpekar att det är förbjudet att avnjuta egna alkoholdrycker på allmän plats.

En massiv polisstyrka tryggar hela kärncentrum av Helsingfors, säger äldre konstapel Ben Sjöroos. Farthinder finns vid alla infarter.
Bildtext En massiv polisstyrka tryggar hela kärncentrum av Helsingfors, säger äldre konstapel Ben Sjöroos. Farthinder finns vid alla infarter.
Bild: Yle/Anna Savonius

Helsingforspolisen påpekar att det är förbjudet att avnjuta egna alkoholdrycker på allmän plats.

- Arrangören kommer att göra säkerhetsgranskning på dem som kommer på plats. Man får inte hämta egna drycker eller alkohol och inte heller fyrverkeripjäser eller andra farliga ämnen eller föremål, säger äldre konstapel Ben Sjöroos vid Helsingforspolisen.

Mannerheimvägen stängs av på nyårsafton

Mannerheimvägen stängs av kl. 20 på lördag kväll på sträckan mellan Brunnsgatan och Helsingegatan. Också flera sidogator till Mannerheimvägen stängs av. Norra och Södra järnvägsgatan stängs av på sträckan mellan Arkadiagatan och Mannerheimvägen.

Också fotgängare ska vara förberedda på undantagsrutter. Cykelvägen Baana stängs vid den ändan som leder till Medborgartorget. Fotgängare som vill ta sig till festen på Medborgartorget från Kampen ska ta sig dit via Simonsgatan.

Fyrveriområdet har spärrats av med stängsel. Sju minuters raketshow utlovas.
Bildtext Fyrverkeriområdet har spärrats av med stängsel. Sju minuters raketshow utlovas.
Bild: Yle/Anna Savonius

Nyårsfestens höjdpunkt blir ett stort fyrverkeri vid Tölöviken. Strandpromenaden vid södra ändan av Tölöviken har redan stängts av. På nyårsafton stängs området mellan Finlandiahuset och Fågelsången av kl. 22-01.

Bussar och spårvagnar på undantagsrutt

I kollektivtrafiken körs extra trafik på nyårsafton och många bussar och spårvagnar är på undantagsrutt. Metron går tre timmar längre än vanligt och närtåg och bussar har extra insatta turer.

Flera busslinjer som vanligtvis kör längs Mannerheimvägen kör istället via Runebergsgatan. Spårvagnarna 4, 7A, 7B och 10 kör efter kl. 20 på nyårsafton via Arkadiagatan och Runebergsgatan.

Elielplatsens bussterminal stängs

Bussterminalen på Elielplatsen är inte i bruk kl. 20-02 på nyårsafton. Regionbussarna som vanligtvis kör från Elielplatsen kör till Hagnäs och avgår från en hållplats på Hagnästorgsgatan. Helsingforsbussarna 40, 43 och 63 kommer att köra till Kampen istället för Elielplatsen.

Postgatan mellan Sokos och Posthuset stängs av. Det påverkar bussarna 20N, 20V och 39 N som är på undantagsrutt under nyårsnatten. Mera information finns på HRT:s hemsida.

Diskussion om artikeln