Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vapenvilan i Syrien ser ut att ha hållit första natten

Från 2016
Syriska regeringstrogna soldater värmer sig vid en lägereld  i Aleppo den 29 december 2016.
Bildtext Syriska regeringstrogna soldater värmer sig vid en lägereld i Aleppo.
Bild: EPA

Vapenvilan mellan syriska regeringstrupper och dess allierade samt rebellgrupper ser ut att ha hållit för det mesta. Det rapporteras ändå om mindre strider.

Det syriska människorättsobservatoriet SOHR som ligger nära oppositionen rapporterar ändå att det förekommit mindre strider i provinsen Hama.

Sporadisk skottlossning har också hörts i de södra delarna av Syrien, medan rebeller beskyller regeringstrupper för att ha beskjutit dem i Idlib. Det har inte rapporterats om några sårade eller dödade.

Det är inte första gången som de olika parterna i kriget i Syrien lovar att lägga ner sina vapen. Tidigare har eldupphör brutits ibland efter bara några timmar eller en vecka. De tidigare eldupphören har också ofta varit uttalat tidsbundna och lokala.

På de flesta områden som regeringen eller rebellerna kontrollerar har det ändå gått lugnt till sedan vapenvilan trädde i kraft vid midnatt.

Eldupphöret omfattar inte terrorgrupper

Eldupphöret omfattar inte terrorgruppen IS, Jabhat Fatah al-Sham (som tidigare kallades Nusrafronten och var al-Qaidas organisation i Syrien) eller andra grupper med koppling till dem.

Turkiska militären meddelar att flygvapnet dödat 26 IS-krigare i flygangrepp i al-Bab i de norra delarna av Syrien under det senaste dygnet.

De kurdiska YPG-trupperna är inte heller med i överenskommelsen om vapenvila.

Fredsförhandlingar ska inledas

Vapenvilan ska utgöra botten för fortsatta fredsförhandlingar som ska gå av stapeln i Astana i Kazakstan under ledning av Ryssland och Turkiet.

Ryssland har stött den syriska regeringen medan Turkiet stött rebellerna.

Staffan de Mistura, FN:s specialsändebud till Syrien, är mycket nöjd med avtalet om vapenvilan. Han hoppas att avtalet ska göra det lättare att transportera humanitär hjälp till utsatta områden på olika håll i Syrien.