Hoppa till huvudinnehåll

Sport

JVM-reaktionen: Jukka Rautakorpi är syndabocken

Från 2016
Jukka Rautakorpi är chefstränare för unglejonen.
Bildtext Jukka Rautakorpis ledarstil och taktik ifrågasätts.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Finland är ett hårsmån från ett praktfiasko i JVM i ishockey. Efter förlusten mot Sverige riktas den främsta kritiken mot chefstränaren Jukka Rautakorpi.

Den svenska ishockeyexperten Jonas Andersson risade Rautakorpis matchning av det finländska manskapet under SVT:s sändning.

Enligt Expressen fattade Andersson först under matchen mot Sverige vad Rautakorpi hade avsett då han talat om att utveckla det finländska spelet.

- Jag är ingen supporter av det. Det är för passivt och det känns förlegat. Det är lite som att de försöker uppfinna hjulet på nytt. Så det är till och med bra för finsk hockey att Finland förlorade här, sade Andersson enligt Expressen.

Paralleller till Jortikka

Teemu Tammilehto från Yle Urheilu skriver i sin kolumn att den finländska djupdykningen känns bekant. Han drar paralleller till JVM för två år sedan då Finland som regerande mästare fick respass i kvartsfinal under Hannu Jortikkas ledning.

Tammilehto risar ishockeyförbundet för att man utser tränare som inte lämpar sig som ledare för juniorlag.

Rautakorpi är en lysande tränare för ett ligalag, men i likhet med Jortikka verkar han inte förstå unga spelare och deras själsliv.

Man har kunnat läsa mellan raderna att någonting har irriterat spelarna. Inför matchen mot Sverige höll man palaver utan tränarstaben. Det mötet resulterade i önskemål vad beträffar taktik och matchning. Och plötsligt lyckades juniorlejonen prestera sin överlägset bästa period i turneringen, skriver Tammilehto.

Diskussion om artikeln