Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Frida vill att den vanliga östnylänningen ska synas och höras

Från 2017
Uppdaterad 02.01.2017 07:45.
Frida Frankenhaeuser
Bildtext Frida Frankenhaeuser blir programvärd för Yle Östnyland.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Mycket glädje och skratt. Det lovar Yle Östnylands nya programvärd Frida Frankenhaeuser att hon ska bjuda lyssnarna på då hon tar över radiovågorna i januari.

Frida hette Lindholm i efternamn fram till augusti, då hon gifte sig och fick vad hon själv beskriver som det ”eleganta” namnet Frida Frankenhaeuser.

Hon är 31 år och bor i Borgå, och från och med januari är det hennes röst som östnylänningarna får vakna till om morgnarna.

För de flesta är Frida antagligen mest känd som den andra halvan av Frillan och Prillan i Radio X3M:s eftermiddagsprogram Stiftelsen, som hon gjorde ihop med Pernilla Karlsson åren 2014 och 2015.

Frida Frankenhaeuser

  • Född Lindholm. 31-årig Borgåbo.
  • Har tillbringat de flesta av sina somrar på Sarvsalö i Lovisa.
  • Mest känd som den ena halvan av Frillan och Prillan i Radio X3M. Gjorde eftermiddagsprogram ihop med Pernilla Karlsson åren 2014–2015.
  • Har också gjort radioserierna Hon som inte rodnar och Han som inte rodnar (2013 och 2015). Bestod av djupintervjuer med unga kvinnor och män högt uppe i karriären, bland annat Eva Wahlström och Carl Haglund.
  • Programvärd för den nya tv-serien Bluffresan som har premiär i april. Nio lag, bestående av några kompisar, ska på sociala medier fejka att de är på utlandsresa.
  • Börjar jobba som programvärd på Yle Östnyland vid årsskiftet.

Men Fridas rötter sitter också djupt i den östnyländska jorden. Hon följer i sin mamma Christel Lindholms fotspår då hon tar över jobbet som programvärd efter Mathias Gustafsson.

– Säkert redan som nyfödd har jag fått vara med på Yle Östnyland, inlindad i en liten duk intill min mammas kropp. Jag har varit med då redaktionen fanns på Borgågården, och har ritat och läst och lekt med alla reportrar, säger Frida.

I radion fick hon inte prata riktigt då ännu, men hon fick följa med sin mamma till jobbet då det inte fanns en barnvakt att ta till.

Frida minns till och med magnetbanden som redaktörerna klippte och klistrade med då de producerade radioinslag förr.

Jag är mer intresserad av vanliga människor än av kändisar. Jag tycker att det mycket mer spännande att höra på en vanlig postutdelare eller barnträdgårdslärare.

Frida Frankenhaeuser

Man kan nästan säga att Frida föddes i Yle Östnylands studio.

– Om det hade funnits en barnmorska på redaktionen så tror jag att mamma hade fött mig där.

Vanliga människor mer intressanta än kändisar

Då Frida får beskriva sig själv som programvärd är ”spontan” det första hon kommer att tänka på.

Hon säger också att hon är noga med att den vanliga människan som bor och jobbar i Östnyland ska få höras och synas.

– Jag är mer intresserad av vanliga människor än av kändisar. Jag tycker att det mycket mer spännande att höra på en vanlig postutdelare eller barnträdgårdslärare. Sådana människor är mer intressanta än någon kändis.

En annan sak som är typisk för just Frida är att hon pratar med alla. Hon säger att hon antagligen är ett horrorsällskap i Finland.

– När jag sitter på bussen så pratar jag med alla främlingar som sätter sig bredvid mig. Också då folk kommer emot på gatan kan jag säga något i stil med ”hej, hej, det är fint väder i dag” och så kan det leda till en diskussion.

Östnyland ska vara ett bra ställe att bo på

Frida ser fram emot att få jobba på lokalradion, och säger att det känns jätteroligt på alla sätt.

Förut har hon jobbat på Radio X3M där hon har fått göra radio om sådant man kan tala om i hela Finland: musik, populärkultur och kändisar.

Frida Frankenhaeuser
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Just nu är hennes liv ändå mer lokalt. Hon bryr sig om miljön, om barn och unga eftersom hon själv har ett litet barn, om utbildning och om många andra saker som är viktiga på ett lokalt plan.

– Jag vill att Borgå, Lovisa, Sibbo och hela Östnyland blir ett så bra ställe att leva på som möjligt, så nu känns det jätteroligt att jag får jobba för just det här och att jag får göra Östnyland till ett lite bättre ställe.

Lyssnarnas dag ska bli lite bättre

Vad tror Frida att just hon kan erbjuda de östnyländska radiolyssnarna?

– Mycket glädje och bra skratt. Sedan önskar jag ju att de som lyssnar på Yle Östnyland ska sätta på radion på morgonen och tänka, ”ah, det är en lite bättre dag i dag för att jag får lyssna på Yle Östnyland”.

Fridas vision är att östnylänningarna inte ska behöva lyssna på någon annan radiokanal än just Yle Vega Östnyland mellan klockan halv sju och nio om morgnarna.

– Du får höra bra musik, du får veta om det är trafikstockningar någonstans, du får veta om det är något problematiskt med vädret och du får veta exakt vad som händer i Östnyland. Varje morgon får du det du behöver för att klara av resten av din dag, säger hon.

Diskussion om artikeln