Berner kommenterar uppståndelsen kring sim-kort i bilar
Kommunikationsminister Anne Berner (C) har svarat på kritiken gällande statens trafikplaner. Planerna har väckt diskussion efter att Berner i en intervju sagt att bilar i framtiden ska förses med sim-kort som övervakar hur mycket man kör.
Regeringen utreder som bäst om vägar, järnvägar och farleder som nu är i statens ägo kunde bolagiseras. Frågan om att bolagisera trafiklederna ingår i en större grundläggande reform av hela landets trafiksektor som Berner presenterade redan i april. Den omdiskuterade avregleringen av taxibranschen är också en del av reformförslaget.
Statsbolaget skulle bekosta skötsel och underhåll av trafiklederna och få inkomster i form av avgifter från dem som använder lederna. Till exempel skulle bilister bekosta vägunderhållet genom någon form av användaravgifter. På så sätt kunde flera skatter för bilisterna sänkas.
Statsbolaget skulle bekosta skötsel och underhåll av trafiklederna och få inkomster i form av avgifter från dem som använder lederna.
Både Anne Berner, och bland annat Centralhandelskammaren, jämför reformen med den som hela telekomsektorn gick igenom på 90-talet. Bolag har tagit över tjänsterna av statliga myndigheter och i dag bekostar telefonanvändarna mobiltelefonnätet.
Förslaget blev föremål för diskussion på nytt efter att Anne Berner i en intervju för Helsingin Sanomat på julafton sade att förnyelsen skulle innebära att alla bilar som kör på Finlands vägar skulle förses med ett sim-kort eller något annat system som skulle ge information om hur mycket man kör med bilen.
Medborgaren skulle betala för sin bilanvändning på basis av användningsgraden, vilket skulle omvälva den nuvarande bilbeskattningen.
Många har ändå förundrat sig över den här typen av övervakning av bilförare.
"Ministeriet bryr sig inte om medborgarnas åsikter"
Bland annat Automobilförbundet kritiserade på onsdagen förslaget. Förbundet gjorde med hjälp av Taloustutkimus en undersökning om finländarnas inställning till avgifter som baserar sig på lokalisering. 1 028 finländare i åldern 15-79 år deltog i undersökningen. 69 procent av de svarande motsatte sig de här planerna.
Ivern att samla in vägavgifter verkar vara ett politiskt projekt som Trafik- och kommunikationsministeriet driver framåt utan att bry sig om medborgarnas åsikter.
Automobilförbundets vd Pasi Nieminen.
Motståndet bland finländarna mot en satellitbaserad avgift talar sitt tydliga språk. Ivern att samla in vägavgifter verkar vara ett politiskt projekt som Trafik- och kommunikationsministeriet driver framåt utan att bry sig om medborgarnas åsikter, skriver Automobilförbundets vd Pasi Nieminen.
I sin blogg skriver Berner nu att den omtalade kilometeruppföljningen bara är ett alternativ.
- Ifall avgiften baserar sig på tid, krävs nödvändigtvis inte en övervakningsapparat. Ifall den baserar sig på hur många kilometer man kört gör den däremot det, skriver Berner.
Berner efterlyser "ett nytt naturligt monopol"
I sin nuvarande form är statens trafikinfrastruktur i huvudsak en utgift i budgeten, som tävlar med statens andra nödvändiga utgifter. Ifall trafiknätet var ett bolag skulle budgetens underskott minska och helhetsskattegraden skulle sjunka.
Målet med statens trafikplaner är att skapa ett ”nytt naturligt monopol i Finland,” som skulle gynna såväl medborgarna som staten, skriver Berner.
Den centrala nyttan med modellen för medborgarna är att den erbjuder ett brett spektrum av trafiktjänster och servicepaket, av vilka man kan välja de lämpligaste för en själv. Nyttan är också att man betalar enligt vad man använder, skriver Berner.
"Kostnaderna för att köra bil stiger inte"
Till Helsingin Sanomat säger Anne Berner att kostnaderna för att köra bil inte skulle stiga i och med de nya arrangemangen. Den tuffa konkurrensen håller priserna nere, säger Berner.
Regeringens beslut om att fortsätta att förbereda ärendet ska enligt planerna fattas vid vårens förhandlingar om budgetramarna. Målsättningen är att statsbolaget inleder sin verksamhet år 2018.
Vid ministeriet har man börjat förbereda en plan B, i fall de nu föreslagna planerna inte går igenom. Beskattningen för bilanvändning måste man i vilket fall som helst förnya, säger Berner till Helsingin Sanomat.
Den tuffa konkurrensen håller priserna nere.
Anne Berner