Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Lettland förhandlar om gränssäkerhet med Ryssland - Estland oroligt för vart det kan leda

Från 2017
Vid bild på Lettlands försvarsministerium i Riga.
Bildtext Det lettiska försvarsministeriet i Riga. Enligt grannarna Estland har det tagits dåliga beslut här.
Bild: Yle/Gustaf Antell

Lettlands beslut att diskutera gränssäkerhet direkt med det ryska försvarsministeriet bryter en mångårig tradition i Baltikum. Estland, Lettland och Litauen har hittills låtit Nato och EU sköta alla direkta kontakter med Kreml.

Innehållet i förhandlingarna är inte i sig speciellt dramatiska. Det handlar om förhandlingar på tjänstemannanivå mellan det lettiska och det ryska försvarsministeriet.

Det första mötet ägde rum den 8 december och båda parterna har sagt att de kommer att mötas igen. I ett pressmeddelande förklarade letterna att syftet var att skapa förtroende mellan parterna.

Rent konkret vill båda länderna få bättre insyn i vad som händer militärt på den andra sidan gränsen.

Här är en länk till det lettiska pressmeddelandet (på engelska).

- Jag ser ingenting dramatiskt här, jag skulle snarare säga att vår Rysslandspolitik i väst måste vara pragmatisk, kommenterar Artis Pabriks.

Pabriks är lettisk EU-parlamentariker som tidigare har jobbat både som försvars- och utrikesminister.

- Jag tror att sådana här i grunden tekniska möten kan öka det politiska förtroendet mellan Ryssland och Lettland och till och med EU, säger Pabriks.

Dessutom betonar Pabriks den militära asymmetri som råder i Baltikum, det vill säga att Ryssland har många gånger större trupper i regionen än de baltiska länderna och deras Nato-allierade har.

Artis Pabriks, lettisk europaparlamentariker och före detta försvars- och utrikesminister.
Bildtext Artis Pabriks, fd försvarsminister.
Bild: Yle/Gustaf Antell

Den information Lettland kan få genom eventuella kommande inspektionsbesök på anläggningar i västra Ryssland har letterna lovat att dela med sig av till sina allierade.

Artis Pabriks är öppen med att valet av Donald Trump till USA:s president har tvingat också de baltiska länderna att tänka om i relation till Ryssland.

- Det har mycket stor betydelse. Europas säkerhet har länge varit långt beroende av USA, betonar Pabriks. Under de senaste 20 åren har vi i Europa snarast nedrustat.

Entrén till Lettlands försvarsministerium i Riga.
Bildtext Lettlands försvarsministerium garanterar att säkerhetspolitiken inte har förändrats.
Bild: Yle/Gustaf Antell

Som exempel jämför han Tysklands beredskap med Finlands.

- På 24 timmar får Finland ihop en större armé än tyskarna.

- Det blir ett oroväckande år eftersom alla stora länder i Västeuropa snarare vill ge efter för Kremls krav än vill satsa på försvaret, varnar Pabriks.

Men Lettlands baltiska grannar Estland och Litauen håller inte alls med letternas beslut att förhandla med Rysslands försvarsministerium.

Ett argument för att att undvika bilaterala möten med Ryssland är att Kreml utnyttjar till och med möten på tjänstemannanivå till sin egen fördel.

Kritiken från Estland har varit tillbakadragen, men tydlig. Ryssland har bjudit in Estland till likadana samtal, men Estland svarade med ett bestämt nej.

Estland tackade nej till Rysslands inbjudan, Lettland alltså ja

- Vi utgår ifrån att det bara är Nato som har en direkt dialog med Ryssland, säger Estlands försvarsminister Margus Tsahkna. Vi för inga bilaterala förhandlingar alls.

Helt korrekt är inte det uttalandet. Alla de baltiska länderna har kontakt med Ryssland i mindre känsliga frågor som handel och kultur. Men säkerhetspolitiken är förstås en mycket känslig fråga.

- När det gäller Östersjöns säkerhet är det utan tvekan bara EU och Nato som ska ha de kontakterna.

Enligt Tsahkna blir de lettisk-ryska samtalen ändå problematiska först om Lettland börjar avvika från EUs och Natos gemensamma beslut och riktlinjer.

Det finns absolut ingen anledning att tro att Lettland skulle sätta regionens säkerhet i fara.

― Artis Pabriks, fd försvarsminister

- Alla gör förstås som de vill, men de baltiska länderna har kommit överens om att vi gör allt som har med säkerhetspolitiken gemensamt. Jag hoppas att det håller.

Det bör påpekas att försvarsminister Tsahkna endast har kritiserat Lettland som ett svar på Yles fråga, inte i ett formellt uttalande.

Det lettiska försvarsministeriet har meddelat att landet fortfarande delar samma oro som tidigare angående Rysslands avsikter och långsiktiga ambitioner i regionen.

- Jag utgår ifrån att förhållandet mellan Lettlands och Estlands försvarsministrar är tillräckligt bra för att de ska veta vad den andra tycker, säger den före detta lettiska försvarsministern Artis Pabriks. Det finns absolut ingen anledning att tro att Lettland på något sätt skulle sätta regionens säkerhet i fara.

Pabriks tar historiens lärdomar på blodigt allvar

Att Artis Pabriks menar vad han säger är uppenbart. Han har studerat historia och drar gärna paralleller till Finlands erfarenheter under Vinterkriget.

Jag träffade Pabriks för första gången på Mannerheimmuséet i Helsingfors sommaren 2005.

Då var han utrikesminister och hade bett om att få besöka museet efter ett möte med Finlands dåvarande utrikesminister Erkki Tuomioja.

- Blir vi attackerade kommer vi att göra som Finland gjorde år 1939. Om någon kommer över vår gräns skjuter vi dem. Så enkelt är det.

För Pabriks och Lettland är Ryssland fortfarande lika skrämmande som för de andra baltiska länderna.