Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Halla-aho till HS: Jag kandiderar sannolikt för ordförandeposten i Sannfinländarna

Från 2016
Uppdaterad 30.12.2016 16:52.
Jussi Halla-aho
Bildtext Hallo-aho har profilerat sig framförallt som invandringskritiker.
Bild: AOP

EU-parlamentarikern Jussi Halla-aho kommer sannolikt att ställa upp i Sannfinländarnas ordförandeval. I en intervju för Helsingin Sanomat säger Halla-aho att det "blir svårare för var dag som går att tacka nej".

Halla-aho meddelade för ett par veckor sedan att han tänker återvända till lokalpolitiken i Helsingfors och också kandidera i riksdagsvalet 2019. Beslutet är enligt Halla-aho inte avhängigt av om nuvarande ordföranden Timo Soini ställer upp eller inte.

Halla-aho vill inte bedöma hur bra eller dåligt sittande partiordförande Soini lyckats i sitt arbete, men säger att det finns rum för förbättringar inom partiet.

– Om vi inte håller tillräckligt hårt i vår egen linje betyder det att stödet tynar. När stödet i opinionsundersökningarna minskar, minskar också inflytandet inom regeringen, säger Halla-aho till HS.

Någon presidentkandidatur blir det däremot inte. Stödet för president Sauli Niinistö är redan så pass stort, menar Halla-aho.

– Jag kan ta kål på spänningen och meddela att jag inte kommer att försöka bli president.

Knappt varannan stöder Soini

Sannfinländarna väljer ny ordförande vid partikongressen i början av juni 2017.

En enkät från slutet av oktober visade att mindre än hälften av Sannfinländarnas medlemmar, 48 procent, stöder Soini på ordförandeposten.

Stödet för Soini är ändå stabilt. I samma kartläggning gav 13 procent sitt stöd till Halla-aho, medan 16,5 procent av partimedlemmarna stödde riksdagsledamoten och Sannfinländarnas gruppordförande Sampo Terho.

Timo Soini och Sampo Terho.
Bildtext Timo Soini och Sampo Terho
Bild: Yle

Soini bestämmer sig under våren

Timo Soini har ännu inte meddelat om han försöker bli omvald. Men i en kortfattad kommentar på sin blogg skriver Soini att han meddelar om sitt beslut på vårkanten.

– Partikongressen hålls i början av sommaren i Jyväskylä. Då beslutar vi vem som ska leda partiet. Till dess kan alla som har vilja och talang möjlighet att gå med i kampen, säger Soini.

Partiet måste samtidigt vara redo att ta emot en ny ordförande, sade Soini i en intervju med Yle tidigare i höstas.

Sampo Terho säger i en kommentar för FNB att han inte tar ställning till en kandidatur förrän Soini har gett sitt besked.

Försvarsminister Jussi Niinistö konstaterar att Halla-aho nu har startat spelet kring ordförandeposten.

– Förstås är det ett helt intressant drag. Halla-aho vill mäta sitt eget understöd.

En av de som gläder sig åt Halla-ahos besked är den sannfinländske riksdagsmannen Pentti Oinonen, som sitter tredje perioden i riksdagen. Oinonen låter i en intervju för Savon Sanomat förstå att det vore dags för Soini att stiga åt sidan.

– Ska vi säga som så att allt har sin tid, säger Oinonen.

Oinonen ser gärna att riksdagsgruppens ordförande Sampo Terho och försvarsminister Jussi Niinistö skulle ställa upp i ordförandevalet.

– Då skulle vi ha kvalitetsvara, menar Oinonen.

Dömd för hets mot folkgrupp

Halla-aho har suttit i Helsingfors stadsfullmäktige sedan 2008 och valdes in i riksdagen 2011. I Europaparlamentsvalet 2014 valdes Halla-aho med över 80 000 röster.

I juni 2012 dömdes han av Högsta domstolen till dagsböter för hets mot folkgrupp och brott mot trosfrid efter att han i ett blogginlägg bland annat kallat islam för en pedofilreligion.

Artikeln uppdaterad kl.13.32 med kommentarer från Timo Soini.
Artikeln uppdaterad kl.14:09 med kommentar av Pentti Oinonen

Diskussion om artikeln