Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Man ska inte låta sig luras av Putins och Lavrovs spel"

Från 2016
Uppdaterad 30.12.2016 18:46.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och president Vladimir Putin.
Bildtext Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och president Vladimir Putin.
Bild: EPA/SERGEI KARPUKHIN/REUTERS POOL

De flesta hade ju väntat sig – och det ryska utrikesministeriet hade också rekommenderat – att Ryssland skulle svara med samma mynt på USA:s utvisande av ryska diplomater. Plötsligt lät Putin ändå meddela att det inte blir några utvisningar av amerikanska diplomater.

Yles Rysslandskorrespondent Kerstin Kronvall säger att agerandet är en del av den ryska ledningens spel.

– Putin har nu valt en ny image. Han vill gärna framstå som en riktig statsman som är beredd till kompromisser och samarbete åt alla håll, säger Kronvall till Svenska Yle.

– Och han vill alldeles särskilt göra det just nu – efter att man i går kom ut med nyheten om att man fått till stånd ett vapenstilleståndsavtal i Syrien.

Ryska ambassaden i Washington
Bildtext Ryska ambassaden i Washington.
Bild: EPA/SHAWN THEW

Enligt Kronvall ska man inte låta sig luras av att utrikesminister Lavrov först föreslog att Ryssland skulle utvisa amerikanska diplomater.

– Det är helt klart att han hade konsulterat president Putin och att de hade kommit överens om att man först låter förstå att man gör på det sätt som man alltid brukar göra i diplomatkonflikter – det vill säga man betalar tillbaka med samma mynt, säger Kronvall.

– Men sedan gör Putin en stor gest och säger: Nej, vi är inte så här småaktiga. Vi går inte in i den här leken!

Obama en skurk och syndabock

Hur långt ska man tolka det här som en gest mot USA:s tillträdande president Donald Trump?

– Det är kanske en gest gentemot Trump. Åtminstone är det så att här i Ryssland är Barack Obama nu en verklig skurk och en verklig syndabock. Obama står för allt ont i världen medan man har stora förhoppningar på Trump.

– Många tror att förhållandet mellan Ryssland och USA blir bättre när Trump tillträder som president. Men sedan finns det ju ingenting som säger att det verkligen kommer att gå så här.

Kerstin Kronvall.
Bildtext Kerstin Kronvall
Bild: Henrik Leppälä

Eftersom relationerna är så spända mellan länderna ges det också en möjlighet att senare med stora gester komma överens om åtminstone någonting, tillägger Kronvall.

– Det är möjligt att president Putin hoppas på att Trump ska dra bort de sanktioner som gäller för handeln mellan länderna.

Yles Rysslandskorrespondent Kerstin Kronvall intervjuades av Anneli Bülow

Diskussion om artikeln