Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sopbilar, betongblock och poliser - så skyddar sig storstäderna inför nyår

Från 2016
Skyltar med siffrorna ett och sju står på en kranbil redo att placeras ut för nyårfirandet 2017.
Bildtext Förberedelserna för nyårsafton i New York är i full gång.
Bild: EPA/JUSTIN LANE

Staden New York har aldrig tidigare sett ett så omfattande säkerhetspådrag som polisen förbereder för Times Square. Också flera städer i Europa har stora säkerhetspådrag för att undvika massövergrepp och terror.

Säkerhetspådraget vid Times Square i New York kommer att vara det mest omfattande någonsin. Omkring 7 000 poliser patrullerar i staden och 65 sopbilar fyllda med sand kommer att stå utplacerade för att stänga av gator och fungera som barriärer för bomber och lastbilar.

En sopbil väger 16 ton och bilen får lika mycket tyngd till när det fylls av sand, skriver New York Times.

Slagorkestern Marching Cobras övar inför sin show på Times Square på nyårsafton.
Bildtext Slagorkestern Marching Cobras övar inför sin show på Times Square på nyårsafton.
Bild: EPA/ALBA VIGARAY

New York-polisen var självsäker när man informerade om nyårsnattens säkerhetspådrag.

- Vi kommer att ha ett av de mest polistäta, bäst skyddade evenemangen vid en av de säkraste mötesplatserna i hela världen, sade polismästaren James O’Neill vid ett presstillfälle till Wall Street Journal.

Polisen kommer dessutom att använda sig av metalldetektorer för att människor ska kunna fira i lugn och ro. Det finns ingen omedelbar orsak till oro för terrorism vid Times Square eller kring nyårsnatten generellt i New York.

Londonpolisen: Säg till om ni ser nåt skumt

Inte heller britterna har specifika underrättelseuppgifter om attacker riktade mot de nyårsfirande folkmassorna.

London värmer upp inför nyår med ett marscherande band på Trafalgar Square.
Bildtext London värmer upp inför nyår med ett marscherande band på Trafalgar Square.
Bild: EPA / ANDY RAIN

Lastbilsattackerna i Nice och Berlin har ändå fått Londonpolisen att ändra strategi för nyårsnatten. Nu ska omkring 3 000 poliser, en del av dem beväpnade, patrullera på gatorna i London där hundratusentals människor samlas för att se borgmästarens fyrverkerier.

- Jag skulle uppmana människor att tala med våra polisen på gatan om de ser något misstänkt eller är oroliga över något, säger Metropolpolisens chef Phil Langworthy till den brittiska nyhetsbyrån Press association.

Tio gånger fler polisen i Köln

Hela världen sneglar nu också mot staden Köln i nordvästra Tyskland. Den regionala polisen har fått svidande kritik efter att nyårsnatten 2016 spårade ur och tusentals kvinnor blev utsatta för massövergrepp på torget utanför stadens domkyrka, rapporterar Sveriges radio. De flesta av de unga antastarna var män från nordafrikanska länder.

Många blev också av med plånböcker och mobiltelefoner. Polisen fick ta emot 1 200 anmälningar av allmänheten.

En tysk polis pekar på en skärm med övervakningsbild från torget i Köln.
Bildtext Polisen i Köln satsar bland annat på mer kameraövervakning av staden.
Bild: EPA/HENNING KAISER

Nu satsar polisen i Köln på stark polisnärvaro. Tio gånger fler poliser än i fjol ska patrullera stadens gator. Sammanlagt handlar det om 1 500 konstaplar. I år ska nyårsfirarna kunna känna sig helt säkra, säger delstatens nya polischef.

Staden kommer både att videoövervakas och belysas bättre. Dessutom placeras betongblock ut som barriärer mot lastbilsattacker. Alla människor som går in på torget kommer att kontrolleras.

Maskingevär och betongblock i Berlin

Också i huvudstaden Berlin, som utsattes för en lastbilsattack strax innan jul, rustar polisen upp med maskingevär och betongblock. Omkring 2 500 poliser kommer att röra sig på gatorna och omkring 1 500 brandmän är i beredskap.

Myndigheter kommer att kontrollera alla som vill ta sig in på festområdet. Inte ens fyrverkerier eller glasflaskor är tillåtna, skriver Berliner Morgenpost.

Fyrverkeriregn över Brandenburg Tor i Berlin.
Bildtext Fyrverkeriregn över Brandenburg Tor i Berlin.
Bild: EPA/Klaus-Dietmar Gabbert

Madrid och Bryssel redo

I Madrid väntar sig polisen att festligheterna koncentreras till det centrala torget Puerta del Sol. På gatorna patrullerar 1 600 extrainsatta polismän under nyårsnatten.

Spanjorerna har också traditionella parader den femte januari. Då är lastbilar som väger över 3,5 ton är förbjudna i närheten av paradområdena i Madrid.

Jättelika blomkrukor i betong ska stoppa fordon från att köra in på en gata som leder till Plaza del Sol där Madridbor väntas fira nyår.
Bildtext Betongbarriärer maskerade till blomkrukor ska stoppa fordon från att köra in på en gata som leder till Plaza del Sol i Madrid.
Bild: EPA/BALLESTEROS

I Bryssel stänger myndigheterna av två metrostationer och fem gator som leder till partyområdet mellan Place de la Bourse och Place de Brouckère.

Alla som vill gå in på området kommer att genomgå en säkerhetskontroll.

Inga fyrverkerier vid Eiffeltornet i år

Frankrikes huvudstad Paris har inhiberat sitt traditionella fyrverkerishow vid Eiffeltornet, precis som staden gjorde efter terrorattackerna i Paris 2015 då 130 personer dog.

Däremot blir det ljusshow vid Triumfbågen och man väntar man sig att upp till 600 000 personer samlas på Champs-Élysées för att se den. Mer än 50 gator i omgivningen kommer att stängas av för all trafik, också stående bilar från och med 18.30 lokal tid.

Också Parismyndigheterna använder betongblock och tunga fordon som barriärer.

Soldat med maskingevär vaktar folkmassorna utanför konstmuseet Louvren i Paris.
Bildtext Soldat vaktar utanför Louvren den 30 december 2016.
Bild: EPA/YOAN VALAT

I onsdags haffade polisen i Frankrike en man som misstänks ha planerat en terrorattack till nyårsnatten.

Mannen, som greps i Cugnaux, väst om Toulouse i sydvästra Frankrike, har varit känd hos polisen sedan tidigare, skriver nyhetsbyrån Reuters.

I hela landet patrullerar upp till 90 000 poliser och soldater för att trygga fransmännens nyår, skriver Guardian.

Diskussion om artikeln