Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Göran Stubb ryter till om JVM-fiaskot i Hbl: Tränarkåren har skaffat sig en överstor makt

Från 2016
Göran Stubb
Bildtext Göran Stubb (arkivbild).
Bild: Yle/AnttiKoivukangas

Talanscouten Göran Stubb går hårt åt juniorlejonens tränarstab i ett inlägg i Hufvudstadsbladet. Enligt Stubb faller ansvaret på tränarnas axlar, som i år helt enkelt är för många.

Stubb skriver att det är för många kockar i JVM-soppan. Ett landslag med sju tränare var dömt att misslyckas, menar han.

– Varför man behöver en överstor tränarstab för en kort turnering är obegripligt, skriver Stubb.

Talangscouten påpekar att materialet i år räcker hur långt som helst, men under korta turneringar handlar det om att tända kampandan. Ett uppdrag som Jukka Rautakorpi och gänget inte lyckats med.

Jukka Rautakorpi.
Bildtext Jukka Rautakorpi har fått axla ansvaret för den misslyckade turneringen.
Bild: All Over Press

– Jukka Rautakorpi är en erkänt kunnig coach men det här med junior-VM är inte hans gebit. Hans tre tidigare VM-lag har aldrig varit i närheten av medalj och hans fjärde U20-VM slutar, högst troligt, i ett nytt fiasko – kvalspel. För regerande mästarna! Ryter Stubb.

Enligt Stubb har landslagsledningen också blandat sig i lagets verksamhet utanför rinken till en för hög grad.

– Lyckligtvis är det sällan tränarinflytandet mynnar ut i så olyckliga och omdömeslösa beslut som sju tränare i ett juniorlandslag, skriver Stubb.

Finlands chanser för avancemang ligger nu på Danmarks axlar. Damnark måste vinna över Schweiz inatt för att juniorlejonen ska ha en chans att gå vidare till kvartsfinal i pågående junior-VM. Finland måste sedan ta tre poäng mot schweizarna i den sista gruppspelsmatchen.

Diskussion om artikeln