Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ban Ki-moon säger hejdå till FN – "Känner mig som Askungen"

Från 2016
Uppdaterad 31.12.2016 08:25.
Ban Ki-moon
Bild: EPA/LAURENT GILLIERON

FN:s avgående generalsekreterare Ban Ki-moon var känslosam när han höll sitt avskedstal inför diplomater och anställda vid högkvarteret i New York på fredagen.

Ban Ki-moon beskrev sin tid i FN som en saga. Han har suttit två mandatperioder och sammanlagt tio år på generalsekreterarposten.

– Jag känner mig som Askungen. I morgon vid midnatt förändras allt.

Ban sade också att det varit ett privilegium att få leda organisationen.

Fortsätt att fokusera på människor, på mänskliga rättigheter och människors värdighet.

Ban Ki-moon

Samtidigt har tiden i FN varit ett årtionde av oavbrutna prövningar. Trots många lyckade försök att förbättra livet för miljoner människor, är situationen i bland annat Syrien, Sydsudan, Jemen, Centralafrikanska republiken och Kongo fortsättningsvis en svart fläck, enligt Ban.

Han uppmanade sina kolleger att fortsätta utveckla FN:s utvecklingsmål och att fortsätta jobba för allt från klimathotet till jämställdhet.

– Fortsätt att fokusera på människor, på mänskliga rättigheter och människors värdighet.

Guterres tar över

Portugals tidigare premiärminister António Guterres tar över posten som generalsekreterare den 1 januari. Han svors in redan tidigare i december som FN:s nionde generalssekreterare.

Ban, som har kritiserats för sin brist på karisma och förmåga att kommunicera, kommer att avsluta sin FN-karriär i ett mer lättsamt sammanhang. Hans sista uppdrag är att delta i nyårsfestligheterna på Times Square i New York där den så kallade nyårsbollen faller vid tolvslaget.

– Miljoner människor kommer se när jag förlorar mitt jobb.

Diskussion om artikeln