Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nya regler vid medicinköp – slut på pappersrecept och mindre pengar för diabetiker

Från 2016
Uppdaterad 31.12.2016 12:34.
Olika sorters tabletter.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Från och med årsskiftet kommer nya regler att gälla vid medicinköp då det gäller mediciner som FPA ersätter. Samtidigt försvinner pappersrecepten och ersättningen för diabetesmediciner minskar.

Som tidigare får man hämta en tremånadersdos av sin receptmedicin. Däremot får man hämta nästa dos tidigast tre veckor innan den förra dosen tar slut.

- Det här är för att man inte ska samla på sig av medicinerna hemma. Till exempel om medicineringen ändras så går alla mediciner till spillo, säger Ella Montonen, provisor på Vasa centralapotek.

Använder man dyra mediciner, alltså sådana som kostar över tusen euro per paket, får man ändå bara ut en månads dos åt gången. Montonen tror inte att det här vållar några större problem.

- Det kan ju hända att resekostnaderna blir större om man bor långt borta från apoteket och måste resa oftare. Annars tror jag inte att det skapar problem, säger hon.

Apotek
Bild: YLE/ Nora Engström

Montonen påminner också om att ifall man behöver ta ut en större dos, till exempel för att åka på en utlandsresa, så kan man få ersättningen i efterhand av FPA.

- De här reglerna gäller bara mediciner man får rakt från apoteket. Annars kan man ansöka om ersättningen direkt från FPA, säger Montonen

Inga pappersrecept

Vid årsskiftet slutar läkarna också att skriva ut pappersrecept.

- Det blir enklare att följa med vilka mediciner patienten tar, både för läkaren och för apoteken. Då blir det ingen dubbelmedicinering, säger Montonen.

Hon säger att trots att det i början var små problem med det elektroniska systemet fungerar det nu bra och är väldigt pålitligt.

Recepten kommer också att vara i kraft i två år, istället för ett. På det här sättet vill man minska läkarnas arbetsbörda med att förnya recept.

Mindre ersättning för diabetiker

Den största förändringen gäller ändå diabetiker. Ersättningsgraden på alla diabetesmediciner förutom insulin faller från 100 procent till 65 procent.

Totalt beräknar man att förändringarna kommer att spara in 134 miljoner euro.

Rättelse 31.12 kl 11.25 Ersättningsgraden för diabetsmediciner faller till 65 procent, inte till 60 procent.

Diskussion om artikeln