Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kummola ryter till: Någonting mellan fiasko och katastrof

Från 2016
Kalervo Kummola, 2014.
Bildtext Kalervo Kummola ställer sig väldigt skeptisk till Rauli Uramas roll.
Bild: Petteri Paalasmaa / All Over Press

Ishockeyförbundets tidigare ordförande Kalervo Kummola valde i tiderna Jukka Rautakorpi till förbundskapten för Finlands U20-landslag. Nu ställer han sig kritisk till taktiken och tränarstaben.

Kalervo Kummola styrde Finlands ishockeyförbund i ett par decennier innan han steg åt sidan tidigare i år. Ett av hans sista stora beslut var valet av ny chefstränare för juniorlandslaget.

Jukka Jalonen, som satte punkt efter förra årets hemmaguld, ville inte fortsätta och valet av ersättare föll på Jukka Rautakorpi.

Han var det bästa alternativet, konstaterar Kummola nu – men medger att det mesta gått snett för Rautakorpi och Finland som slutar sist i sin grupp i JVM i Kanada.

Jukka Rautakorpi och Rauli Urama, februari 2016.
Bildtext Jukka Rautakorpi (t.v.) hade med sig sin chef Rauli Urama i JVM-båset.
Bild: Petteri Paalasmaa / All Over Press

– Jag förstår inte varför man gått in så passivt i matcherna. Det här är någonting mellan ett fiasko och en katastrof. Jag är besviken på spelstilen Jukka byggt upp, säger Kummola till Aamulehti.

– Åtminstone borde man i dag kunna diskutera med och lyssna på spelarna. Jag vet inte hur mycket det gått åt skogen här, fortsätter ”Järnkanslern” i Yle Urheilus intervju.

"Borde hållit sig borta"

Kummola stod bakom valet av Rautakorpi, men hade däremot inget att göra med resten av tränarstaben. Finland åkte till Kanada med hela sju tränare, vilket kritiserats av bland annat Göran Stubb.

Samtidigt som Rautakorpi avskedades fick även tre andra tränare gå, bland dem Rauli Urama som även fungerar som toppidrottsledare i hockeyförbundet.

– Jag tycker Uramas roll är motstridig, säger Kummola till Iltalehti. Han borde vara Rautakorpis förman och hålla sig längre bort. Jag vet inte om Rautakorpi valt Urama eller om han själv prackat sig på.

Diskussion om artikeln