Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Målvakten inför Finlands ödesmatcher: ”Inställningen måste vara den rätta”

Från 2017
Veini Vehviläinen går in i kvalserien med en nolla i ryggen.
Bildtext Veini Vehviläinen går in i kvalserien med en nolla i ryggen.
Bild: ©Tomi Hänninen. All rights reserved.

Kritiserade Veini Vehviläinen höll nollan i juniorlejonens sista gruppspelsmatch. Nu gäller det att sköta kvalspelet lika snyggt.

17 räddningar räckte. JYP-keepern Veini Vehviläinen släppte inte in något mål och Finland slog Schweiz med 2–0 i den för finländsk del betydelselösa sista gruppspelsmatchen i JVM i Kanada.

– Visst ger det självförtroende att hålla målet rent. Det är alltid kul att få hålla nollan, men något roligt läge är det inte för oss. Men vi tar med öppna armar emot allt gott vi kan få, säger Vehviläinen till Yle.

Med åtta insläppta mål på fyra matcher var det inte försvarsspelet som juniorlejonen föll på.

Däremot lyckades Finland bara göra sex mål framåt, inget lag i turneringen gjorde färre.

"Måste sköta det rakryggat"

Nu väntar Lettland i en ödesmättad kvalserie med platsen i A-VM på spel.

– Inställningen måste vara den rätta i matcherna som kommer. Vi måste sköta det här rakryggat, annat kan vi inte göra, säger Vehviläinen.

Nya tränaren Jussi Ahokas som tog över mitt under turnerningen är känd för en del av spelarna från tidigare juniorlandslag. För Vehviläinen är Ahokas en ny bekantskap och tränarbytet en ny förbryllande situation.

– Man kan inte göra annat än gå framåt. Jag har själv inte erfarenheter av liknande sen tidigare. Men vi måste koncentrera oss på det vi själva kan påverka, konstaterar juniorlejonens målvaktsetta.

Diskussion om artikeln