Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tjeckien fick specialstyrka mot rysk propaganda

Från 2017
Rysslands ambassad i Prag.
Bildtext Rysslands ambassad i Prag.
Bild: CC / Hynek Moravec

Tjeckien har inrättat en specialiststyrka på 20 personer som har i uppdrag att motarbeta falska nyheter och propaganda på nätet.

Meningen är att förhindra manipulering av det tjeckiska parlamentsvalet i oktober.

Tjeckiska tjänstemän säger sig vara övertygade om att Ryssland ligger bakom tiotals sajter som sprider radikala åsikter, konspirationsteorier och falsk information på tjeckiska.

- Det primära målet med den ryska propagandan i Tjeckien är att så tvivel hos folk om att demokrati är det bästa sättet att organisera ett land, att bygga upp en negativ bild av EU och Nato och att avskräcka folk från att delta i demokratiska processer, säger regeringens talesman Tomáš Prouza till The Guardian.

Specialisterna kommer också att studera vad som sker på nätet inför presidentvalet i Frankrike i april och parlamentsvalet i Tyskland i september.

Tjeckiens inrikesministerium försäkrar att den nya specialenheten varken kommer att "påtvinga någon sanningen" eller idka censur.

Anti-propagandagruppen bygger på samma modell som redan finns i de baltiska staterna och i Storbritannien, uppger inrikesministeriet i Prag.

Även EU har ett mindre team på nio personer som sysslar med att avslöja rysk propaganda. Senare i år grundas ett kompetenscenter i Helsingfors för bekämpning av hybridhot mot EU.

Kompetenscentret ska också samarbeta med USA och Nato.

Diskussion om artikeln