Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Donner: Finland inte världens navel, snarare dess stjärt

Från 2017
Uppdaterad 04.01.2017 15:27.
Författaren Jörn Donner står framför hög bokhylla med stege
Bildtext Många böcker om Finland i år. Jörn Donner är först.
Bild: Bengt Östling/Yle

Finland inleder självständighetens hundraårsjubileum. Jörn Donner firar med att ifrågasätta både tid och plats. Han är inte mycket för nationalism och flaggviftande i sin nya bok SuomiFinland.

Författaren, filmskaparen och politikern Jörn Donner har många projekt på gång samtidigt, som vanligt.

I början av 2016 lyckades han få finansiering för en nyversion av den skandalomsusade och censurerade filmen ”Perkele - bilder från Finland”, från 1971.

Tanken var att göra en modern version av den dokumentära långfilmen. Det visade sig finnas mycket material som inte kunde användas i filmen, men nog i en ny bok.

En ny bok om vårt land

För femtio år sedan skrev Donner ”Nya boken om vårt land”, numera en historisk reportagebok från Finlands glesbygder med en begynnande industrialisering.

Det finns alltså källor att ösa ur för SuomiFinland.

Donner funderar på hur landet ser ut. Ungefär som Sverige, och som ryska Karelen, noterar han. Den verkliga skillnaden är huvudstäderna.

Placeringen är problematisk. Finland är oturligt nog granne med ett av världens rikaste och mest välskötta samhällen å ena sidan, å andra sidan med en autokrati som starkt påminner om forna tiders Ryssland, skriver Donner.

Kontrast till hundraårshajpen

Förläggaren ville ha mer material än bara drygt hundra sidor i SuomiFinland, men Donner ville tvärtom.

- Låt mig nu ge ut en liten bok som är en kontrast till all denna självrättfärdiga hype som kommer att omge Finland hela år 2017. Och låt oss passa på att ge ut den direkt i början av året, som motvikt till de tjocka band, filmer och allt som utkommer under året.

Han bidrar också själv senare i år. Med filmen Perkele, som ska visas på Yle i höst. Samtidigt jobbar han med siktet inriktat på nästa bok och nästa år, en stor roman förlagd till östgränsen 1918.

Av de 100 år som avfestas har Donner levt 84. Det ger perspektiv, men också insikt om åldersrasism i vårt samhälle. Hundraåriga nationer avfiras pompöst, men Donner verkar inte lika säker på att samhället vill ta hand om sina hundraåriga invånare.

Jag är ful som gamla är och har svårt för att le. Jag vill inte se mig själv i spegeln.

― Jörn Donner: SuomiFinland

En historia av krig?

Donner är inte förtjust i 100-årsjubileet för självständigheten. Han ifrågasätter valet av dag och år.

Den 6 december 1917 antog Finlands lantdag självständighetsförklaringen. Det är det vi firar i år. Men vilka kunde alternativen vara, undrar Donner.

Nyårsaftonen 1917 då Lenin bekräftade Finlands självständighet? Inbördeskriget, det röda upproret eller den vita segerns mänskoslakt 1918? De första riksdagsvalen 1919? 1940-talets krig? Eller 1995 då Finland fritt från rysk skugga kunde bli medlem i Europeiska unionen?

Kanske det ändå är bäst att offra pengar på minnet av lantdagens beslut 1917, avgör Jörn Donner.

Den sammanlagda investeringen i jubileet lär uppgå till 19 miljoner euro. Några miljoner går dessutom till en - enligt Donner - helt onödig filmversion av Linnas ”Okänd soldat”.

- Som om historien om ett förlorat krig vore en huvudsak.

Finland inte världens mittpunkt

Vid FN:s generalförsamling talar 200 statschefer, men i Finland noterar man i stort sett bara det tal som hålls av republikens president, skriver Donner.

Landets ledning yttrar sig fördömande om rasism och nationalism. Men samtidigt har regeringen gett uppdrag åt Migrationsverket att snabbt kasta ut så många flyktingar som möjligt, påpekar Jörn Donner i boken.

Finland är ett land präglat av utomordentlig nationell egoism och en stark känsla för reviret. Trots krympningen 1944 är det stort nog för en befolkning på 5,5 miljoner, skriver Donner.

Jag är inte en vän av förbud, men tycker att användning av burqa och niqab borde förbjudas. Troligen sägs det att jag är intolerant. Men jag vill kunna se mänskor i ansiktet.

― Jörn Donner: SuomiFinland

Även om Donners bok sägs vara ”perverst självcentrerad” vill han inte leva i ett land som betraktas som världens mittpunkt. Finlands plats på världskartan är relativt undanskymd, både politiskt och idrottsligt. Därav citatet som säkert retar en del, om att vi inte är världens navel, snarare dess stjärt, ute i periferin.

Lika radikal som i ungdomen

Jörn Donner ser tillbaka på en författarverksamhet som har pågått i över 65 år.

- I min ungdom var jag mycket radikal och nu har jag kommit tillbaka och blivit lika radikal. Det syns i det jag skriver, i den samhällskritik jag utövar.

Han har skrivit en smädeskrift, en så kallad paskill, med ”kritik av det bestående samhället i Finland”. Han utlovar delvis tillspetsade åsikter om den regering vi har och den politik som förs.

Jörn Donner riktar sig mot Finlands regering, för att den är ”reaktionär och motbjudande”. Själv nämner han flyktingpolitiken, kulturpolitikens nedmontering och konkurrensutsättningen av vård som speciellt störande.

- Vad som skulle vara bättre är svårt att säga. Vad som helst vore bättre, nästan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln