Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Gott nytt sportår! Här är datumen som gäller för bänkidrottaren 2017

Från 2017
Uppdaterad 01.01.2017 13:38.
Året som kommer bjuds den finländska idrottspubliken på gott om godbitar.
Bildtext Året som kommer bjuds också den finländska idrottspubliken på gott om godbitar.
Bild: All Over Press

Skid-VM i Lahtis, friidrotts-VM i London och ishockey-VM i Paris. Helsingfors välkomnar både VM i konståkning och EM i basket. Finländare slåss om VM-medaljer i skidskytte, snowboard och formel 1. Här nyåret till ära 17 sportevenemang att ha koll på under 2017.

1. VM i handboll för herrar

Frankrike, 11–27 januari

Danmark avslutade ett fantastiskt OS för nationen genom att slå Frankrike i finalen i Rio de Janeiro. Nu är ett revanschsuget franskt lag förstafavorit till VM-guldet på hemmaplan. Också Sverige, Norge och Island deltar i en turnerning med stark nordisk prägel.

Mästerskapets webbplats hittar du här.

2. VM i bandy för herrar

Sandviken, 29 januari–5 februari

För ett knappt år sedan drabbades Finland av något som liknade bandyfeber, åtminstone för ett dygn. Finland slog då Sverige i semifinalen i VM innan det blev stryk mot Ryssland i finalen. Årets VM spelas på svensk mark.

Mästerskapets webbplats hittar du här.

3. Alpina VM

St Moritz, 7–19 februari

Med Marcus Sandell skadad och resten av det finländska landslaget långt från världstäten är det svårt att tänka sig tätplaceringar för Finland. Andreas Romar i kombinationen har störst chans att skrälla i mästerskapet som tv-sänds av Yle.

Tidtabellen hittar du här.

Andreas Romar lyckades utmärkt i alpina VM för fyra år sedan.
Bildtext Andreas Romar lyckades utmärkt i alpina VM för fyra år sedan.
Bild: All Over Press

4. VM i skidskytte

Hochfilzen, 9–19 februari

Kaisa Mäkäräinen har totalt fem VM-medaljer i prisskåpet, två i masstart, en i sprint, en i jaktstart och en i distansloppet. De två senaste världsmästerskapen har gett henne bronspengar och Mäkäräinen får också i Österrike fyra chanser att kliva upp på prispallen i tävlingar som givetvis sänds på Yles kanaler.

Tidtabellen hittar du här.

5. VM på skidor

Lahtis, 22 februari–5 mars

Dags att sudda ut 16 år gamla trauman när skid-VM återvänder till Finland. Den här gången ska hemmamästerskapen inte handla om dopning utan om blåvita medaljfester med namn som Krista Pärmäkoski, Matti Heikkinen och Iivo Niskanen i storform. Backhopparna är däremot en annan historia. Yle sänder rubbet.

Mästerskapets webbplats hittar du här.

6. VM i snowboard och freestyle

Sierra Nevada, 8–19 mars

Vad FIS-mästerskapen egentligen betyder för snowboardare är en evig fråga men chansen till finländskt medaljskrammel finns definitivt, ett knappt år innan OS avgörs i Sydkorea med exempelvis Big Air som ny gren på det olympiska programmet.

Tidtabellen hittar du här.

Roope Tonteri är regerande FIS-världsmästare i Big Air.
Bildtext Roope Tonteri är regerande FIS-världsmästare i Big Air.
Bild: All Over Press

7. VM-serien i formel 1

Australien, 24 mars till Abu Dhabi, 26 november

F1-världen har ännu inte hunnit återhämta sig från regerande världsmästaren Nico Rosbergs beslut att lägga av innan det är dags för nästa säsong. Lewis Hamilton favorit i hans frånvaro men vad gör Max Verstappen? Och visst blir väl Valtteri Bottas etta av finländarna?

Årets tidtabell hittar du här.

8. VM i konståkning

Helsingfors, 29 mars–2 april

Åtta år efter den finländska medaljfesten i hemma-EM är det dags för världens bästa konståkare att komma till Helsingfors. Den här gången är placeringar bland de tio bästa osannolika för hemmaåkarna. Vinterns EM i konståkning avgörs för övrigt 25–29 januari i Ostrava och bägge mästerskapen tv-sänds av Yle.

Tidtabellen hittar du här.

9. VM i ishockey för damer

Plymouth, 31 mars–7 april

2016 blev medaljöst för Finlands damer i VM efter en svidande förlust i bronsmatchen mot Ryssland. Ett plötsligt hårt prövat ishockeyförbund hoppas på att damlejonen hittar tillbaka till pallen i Michigan. Bara att ställa väckarklockan, Yle sänder.

Matchprogrammet hittar du här.

Jenni Hiirikoski hoppas föra Finlands hockeydamer till VM-medalj.
Bildtext Jenni Hiirikoski hoppas föra Finlands hockeydamer till VM-medalj.
Bild: imago/Xinhua/ All Over Press

10. VM i ishockey för herrar

Paris och Köln, 5–21 maj

Lejonen möter våren i Paris där de i tur och ordning ställs Vitryssland, Frankrike, Tjeckien, Slovenien, Norge, Schweiz och Kanada. Målet är klart, att ta nationens tredje VM i Köln söndagen den 21 maj. Ni har väl tänkt på att Winnipeg, Carolina, Florida, Buffalo, Colorado, Tampa Bay, Toronto och Dallas just nu är utanför playoff? Blir trångt i den finländska truppen …

Matchprogrammet hittar du här.

11. VM i orientering

Estland, 30 juni–7 juli

Finland blev utan individuell medalj i VM 2016, den enda blåvita insatsen som räckte till prispallen var damernas brons i stafetten. Nu hoppas nationens orienterare på betydligt större framgångar när världsmästerskapet avgörs i skogarna kring Tartu i det södra grannlandet.

Mästerskapets webbplats hittar du här.

12. VM i simsport

Budapest, 14–30 juli

Mästerskapen hade redan tilldelats Guadalajara i Mexiko men den tilltänkta värdstaden drog sig ur och utmärkta simnationen Ungern tog gärna över långbane-VM, Katinka Hosszu tog till exempel tre individuella guld i OS. Konkurrensen blir kanske inte riktigt lika mördande som i Rio-bassängen och aningen större finländska framgångar är att vänta.

Mästerskapets webbplats hittar du här.

Bröstsimmaren Jenna Laukkanen hade ett rätt lyckat 2016.
Bildtext Bröstsimmaren Jenna Laukkanen hade ett lyckat 2016.
Bild: imago/Insidefoto/ All Over Press

13. EM i fotboll för damer

Holland, 16 juli–6 augusti

För första gången spelas damernas EM-slutspel med 16 lag, men för första gången sedan 2001 är Finland snopet nog inte med. De övriga fyra nordiska länderna har kvalificerat sig för en turnering där det blir repris på OS-finalen redan i gruppspelet med Sverige och Tyskland i samma grupp.

Mästerskapets webbplats hittar du här.

14. VM i friidrott

London, 4–13 augusti

Fem år efter de rentav magiska friidrottspassen i OS återvänder världens friidrottselit till Londons Olympiastadion, där West Ham numera spelar Premier League-fotboll. Svaret på den finländska frågan ”när avgörs herrarnas spjutfinal” är ”sent på kvällen den andra lördagen”. Yle sänder.

Tidtabellen hittar du här.

15. EM i volleyboll för herrar

Polen, 25 augusti–3 september

Finlands herrar spelar i samma grupp som Estland och stenhårda duon Polen och Serbien. Gruppvinnaren går direkt till kvartsfinal men också tvåan och trean får fortsätta. Räkna med bra drag på läktarna när den finländska gruppen avgörs i Gdansk, 2014 lyfte publiken Polen till VM-guld på hemmaplan. De som är kvar i Finland kollar på Yles sändningar.

Mästerskapets webbplats hittar du här.

Finländska volleybollsupportrar får styra mot Polen igen.
Bildtext Finländska volleybollsupportrar får styra mot Polen igen.
Bild: All Over Press

16. EM i basket för herrar

Helsingfors, Istanbul, Tel Aviv och Cluj-Napoca, 31 augusti–17 september

För andra gången i rad spelas herrarnas EM-slutspel utspritt över fyra värdländer. Finland står värd för en av grupperna och får sällskap av Frankrike, Grekland, Slovenien, Polen och Island. Gäller först och främst att vara bland de fyra bästa som går vidare till knockout-skedet i Istanbul.

Mästerskapets webbplats hittar du här.

17. VM i innebandy för damer

Bratislava, 1–9 december

Det dystra finländska idrottsåret 2016 avslutades med en del gladare blåvita toner då innebandyherrarna snuvade Sverige på VM-guldet. 2017 hoppas damerna lyckas med samma sak, och samtidigt få revansch för den svidande förlusten efter straffar i finalen i Tammerfors 2015.

Kvalspelets upplägg hittar du här.

Diskussion om artikeln