Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Forskare om attack i Turkiet: 4 orsaker till att extremismen gror i landet

Från 2017
Uppdaterad 01.01.2017 19:44.
Poliser skyddar området efter terrorattacken mot nattklubben Reina i Istanbul på nyårsnatten.
Bildtext Polismän skyddar området efter terrorattacken mot nattklubben Reina i Istanbul på nyårsnatten.
Bild: EPA

Nyårsnattens terrorattack i Turkiet är en av flera attentat som har skakat landet den senaste tiden. Utrikespolitiska institutets forskare ger fyra exempel på Turkiets misslyckade politik gentemot extremrörelser. Experter anser att det antagligen är islamister som ligger bakom attacken.

Attacken mot nattklubben i Istanbul på nyårsnatten ser ut att vara en islamistisk attack, utgående från vad vi nu vet, säger Utrikespolitiska institutets forskare Toni Alaranta.

Han menar att både valet av plats och metod för attacken pekar mot terrororganisationen IS eller mot en ensam islamist.

– Jag tolkar attentatet så, eftersom dess mål symboliserar västerländsk livsstil och liberala värderingar, säger Alaranta.

Också Yles Turkietexpert Tom Kankkonen säger att det mesta pekar mot islamister. Det finns ändå inga uppgifter om vem som bär ansvar för attacken och gärningsmannen är på fri fot.

Turkiet har också utövat de öppna dörrarnas politik i förhållande till IS under flera år. Organisationen har fått grunda sina celler i Turkiet

― Toni Alaranta, forskare
En man särjer böjd över en kista andra män tröstar honom.
Bildtext Familj och vänner sörjer Ayhan Arik som var en av de 39 människor som dog i attacken mot nattklubben Reina i Istanbul.
Bild: EPA/SEDAT SUNA

Misstankarna har från början också riktats mot en extrem falang inom det kurdiska partiet PKK, som vill tvinga den Turkiska staten att ge efter i kurdfrågan.

Kurdiska separatister brukar ändå slå till mot institutioner som representerar den turkiska staten, som polisen och armén, inte mot civila.

Den senaste tiden har Turkiet utsatts för fler attacker, många av dem gjorda av islamister.

Det finns tre orsaker som gör att Turkiet nu har problem med extremism:

1) Hatpropaganda mot att fira jul och nyår

De senaste åren har det vuxit fram en stark motsättning mellan den sekulära livsstilen och de religiösa krafterna i Turkiet.

Regeringen har inte direkt minskat motsättningarna och rädslan i samhället.

Tvärtom har man exempelvis fört en propagandakampanj mot jul och nyår och betonat att de är västerländska högtider som inte hör hemma i den muslimska traditionen.

Ett statligt religiöst ämbetsverk ifrågasatte nyligen nyårsfester i sin fredagspredikan.

Här är ett annat exempel på smutskastning av västerländska traditioner:

Alaranta kallar propagandan för en hatkampanj och säger att den har förts främst i medier som står regeringen nära.

Enligt honom är det möjligt att gärningsmannen har blivit inspirerad av hatpropagandan.

2) Turkiet har stött islamister i Syrien

Turkiet har under den senaste tiden utsatts för fler attacker och de flesta av dem har på något sätt haft ett samband med den beväpnade konflikten i Syrien.

Enligt Alaranta har Turkiet själv skapat gynnsamma förutsättningar för islamistiska organisationer - nu kommer det att ta lång tid att få ordning på dem.

- Turkiet är i en mycket svår sits, eftersom landet har stött jihadistgrupper som Jabhat-al-Nusra som har kopplingar till Al Qaida, säger Alaranta.

En kvinna lägger ner ett ljus bland andra ljus och röda nejlikor i närheten av nattklubben Reina.
Bildtext Offren hedras med blommor och ljus.
Bild: EPA/DENIZ TOPRAK

3) Har haft slapp inställning till IS på hemmaplan

Terrororganisationen IS och grupperingar med liknande ideologier har en märkbar närvaro i Turkiet.

– Turkiet har utövat de öppna dörrarnas politik i förhållande till IS under flera år. Organisationen har fått grunda sina celler i Turkiet, säger Alaranta.

Under de senaste åren har Turkiet skärpt sin linje mot terrororganisationen IS och man har gjort en stor mängd gripanden som har med IS att göra.

Det här har ändå inte haft direkt påverkan på opinionen.

– Det finns många rapporter som talar om att radikaltänkandet och andelen anhängare av den radikala islamistiska ideologin klart har vuxit under det senaste året.

En hund tittar polisen som står och skyddar området kring den attackerade nattklubben i Istanbul.
Bildtext Polisen vakar över området i närheten av nattklubben.
Bild: EPA/SEDAT SUNA

4) Turkiet har inte samtalat med kurderna

Enligt Alaranta har Turkiet inte gjort sitt bästa för att försöka nå en lösning med kurderna.

– Vad gäller kurdfrågan så är det ett faktum, att man måste sätta sig ner vid förhandlingsbordet med PKK i något skede. I det här skedet har man inte velat göra det.

– Vad gäller terror som extrema kurder utför, görs inte allt som kunde göras. Regeringen skulle kunna svara mycket effektivare genom att aktivt försöka nå en politisk lösning, säger Alaranta.

Erdoğans popularitet bara ökar

Under 2016 skedde flera större terrorattacker i Turkiet och dessutom ett misslyckat försök till statskupp som en del av armén stod bakom.

Hittills har terrordåden i inte påverkat populariteten hos landets president Recep Tayyip Erdoğan. Tvärtom har stödet för Erdoğans och hans parti AKP ökat.

Enligt Alaranta stöder över 50 procent av turkarna AKP.

- Man försöker nu utnyttja populariteten och kaoset för att skapa en bild av att landet behöver en målmedveten statsledning, där makten ligger i händerna på en person, säger Alaranta.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har fördömt attacken i Istanbul förra natten och sagt att Turkiet kämpar mot terrorism in i det sista.

Artikeln baserar sig på en intervju med Yles Turkietexpert Tom Kankkonen i de finskspråkiga radionyheterna kl 17 och på en intervju med Utrikespolitiska institutets forskare Toni Alaranta på Yles finskspråkiga webb.

Artikeln uppdaterad 1.1.2017 kl 19:31 Rubriken ändrad till: Forskare om attack i Turkiet: 4 orsaker till att extremismen gror i landet
Artikeln uppdaterad 1.1.2017 kl 18:57 med en fjärde punkt om att regeringen kunde göra mer för att lösa kurdfrågan

Diskussion om artikeln