Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sparkade juniorlejontränaren: Vi spelade bra hockey

Från 2017
Finland mot Sverige, junior-VM i ishockey 2017.
Bildtext Det blev platt fall för Finland i JVM.
Bild: All Over Press

JVM blev ett praktfiasko för regerande mästaren Finland. Tränarteamet har pekats ut som syndabock för förlustraden och sparkades. Det är svårt att säga var skon klämde, säger tränaren Marko Ojanen till Aamulehti.

För ett år sedan ordnades det guldfest och Hockeyfinland var i extas. Nu är jublet i Helsingfors ett minne blott. Finlands försök att försvara guldet slutade i platt fall efter flera pinsamma insatser.

Den regerande mästaren får kvalspela om att få fortsätta i A-VM. Det säger det mesta.

Var gick det fel? Marko Ojanen, som hörde till det numera sparkade tränarteamet, analyserar situationen i en intervju med Aamulehti.

– Vi hade problem med målskyttet. Vi skapade chanser, men fick inte in pucken. Det var den största orsaken, säger Ojanen.

”Tajt sammansvetsat lag”

Efter fiaskot har mycket handlat om stämningen inom laget, att tränarteamet inte klarade av att hantera de lovande juniorerna på rätt sätt. Ojanen håller inte med – stämningen inom truppen var bra, säger han.

– Laget var väldigt tajt sammansvetsat och på samma linje från lägerdag ett. Jag ser inget problem där.

Trots tre förluster på fyra gruppspelsmatcher – inklusive 2–3 mot Danmark – tycker Ojanen att Finland uppträdde bra i Kanada.

– Jag tycker att vi spelade bra hockey. Alla får ha en egen uppfattning om hur vi spelade. Vi började spela mer aktivt i matchen mot Sverige. Huvudsakligen spelade vi högkvalitativ hockey, men målen fattades.

Måste respektera förbundets beslut

De tre förlusterna blev för mycket för ishockeyförbundet, som valde att sparka chefstränaren Jukka Rautakorpi och tränarteamet Rauli Urama, Aleksander Barkov och Ojanen mitt under turneringen.

Det gäller att bara respektera förbundets beslut, säger Ojanen.

– Resultaten avgör. Tre matcher och tre förluster. Sådant är det.

Diskussion om artikeln