Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finska lottofolket litar på statens spelmonopol

Från 2017
Veikkauskupong
Bild: Yle

Finländarna gillar att penningspelen gynnar staten och inte företag. En klar majoritet stöder därför spelmonopolet som gör att medborgarnas pengar går rakt i statens ficka. Det visar en enkät som Yle har låtit göra.

Finländarna spelar årligen för tio miljarder euro på lotto, keno, toto, fruktspel, poker och andra statsägda pennings- och vadslagningsspel. I genomsnitt förlorar vi finländare 400 euro per person, per år - pengar som gå ur medborgarnas fickor direkt i statens kassa.

Närbild av spelautomat
Bild: Mikael Crawford/Yle

Unikt spelmonopol i Finland

Finland hör till de länder där det spelas allra mest. Staten är mycket medveten om det här, och vill se till att själv håva in de här pengarna, så att de kan gå till välgörande ändamål. Enligt lagen måste därför alla inhemska spelbolag vara statsägda.

Ändå är det bara 20 procent av finländarna som vill slopa det rådande spelmonopolet - främst unga män. Medan 66 procent vill behålla det - främst äldre kvinnor. Det här visar Yles enkät.

Tyder på stort förtroende för staten

Enligt Juho Rahkonen, som är forskningschef vid Taloustutkimus som har gjort den här undersökningen, visar det här att finländarna har stort förtroende för staten.

- I motsats till i många andra länder tror man i Finland inte att staten är ond, och man litar på att den kan ordna den här sortens tjänster. Samtidigt visar det här att det finns en ganska utbredd kritik mot marknadsliberalismen och en rädsla för att pengarna från allt spelande skulle försvinna till skatteparadis om privata spelbolag tar över, säger Rahokonen.

Bild: Veikkaus Ab

Statliga spelmonopolet blir starkare

Diskussionen om att upplösa spelmonopolet och ersätta det med ett licenssystem har först i flera år. Det här skulle öppna upp också för internationella spelfirmor. Men spelmonopolet består också i år, och är nu till och med starkare än förut.

Vid årsskiftet slogs de inhemska spelbolagen Veikkaus, Fintoto, och Penningautomatföreningen Ray, ihop så att det nu bara finns ett stort statlig spelbolag i Finland - Veikkaus - med full monopol.

Internet är spelbranschens vilda västern

Det här är ett strategiskt drag för att skydda Finlands spelmonopol från global konkurrens. Visserligen möjliggör digitaliseringen redan i praktiken att det förekommer global konkurrens. Finländarna spelar bort allt mera pengar på nätet som i praktiken är omöjligt att övervaka. Men genom att slå ihop alla inhemska spelbolag, så att de inte längre konkurrerar med varandra, är det lättare för Finland att också i fortsättningen få ett undantagstillstånd av EU för sitt rätt unika statliga spelmonopol.

Närbild av spelautomat
Bild: Mikael Crawford/Yle

Spelmonopolets samhälleliga stöd väger tungt

Det här ligger i högsta grad i Finlands intresse. Spelautomaterna och vadslagningarna är en till synes osinande källa till ett konstant flöde av pengar som går till kultur, idrott och annan välgörenhet - en miljard euro årligen. Spelmonopolet hör därför också till de få saker som alla riksdagspartier stöder.

Varför inte ett licenssystem?

Kritiker påpekar ändå att pengar för samma ändamål också kunde samlas in genom ett licenssystem, och att Finland då dessutom skulle få in skatte- och reklamintäkter av de privata spelbolagen. Men ännu är det inte aktuellt att öppna upp spelbranschen för fri konkurrens.

Lottobollar.
Bild: Veikkaus

Arbetsgrupp ska utreda spelberoendet

Omkring 110 000 finländare klassas som problemspelare. Den här fem procenten av alla spelare står för hälften av de finska spelbolagens intäkter.

Spelberoendet är ett problem som staten ser allvarligt på och nu ska ta itu med ordentligt. Hittills har spelbolagen själva fått bedöma risker och skadeverkningar, men regering anser att det också behövs myndighetskontroll. Social- och hälsovårdsministeriet har därför grundat ett arbetsgrupp som ska sköta det här.

Det här är en följd av den förnyade lotterilagen som trädde i kraft i slutet av år 2016.

Diskussion om artikeln