Positiv attityd ska öka inflyttningen till skärgården
Befolkningen minskar i skärgården men i Houtskär och Iniö jobbar man aktivt för att öka inflyttningen. Det gäller att lyfta fram det positiva med att bo och leva i skärgården, säger Jami Helmiö som leder projektet Houtskär i utveckling.
Såsom många andra kommuner i Finland står Pargas inför utmaningen att invånarantalet minskar. Befolkningen blir äldre och det dör fler än det föds. Det här är en utmaning inte minst för kommundelarna Houtskär och Iniö som ligger längst ut. Nu jobbar man aktivt för att öka inflyttningen.
Det ska vara möjligt att bo och leva i skärgården året runt
Till exempel lät Iniönämnden i somras göra en enkät bland människor som bor och vistas i Iniö och i höst ordnades ett utvecklingsseminarium där både fast bosatta och deltidsboende diskuterade bland annat inflyttning.
- Det är lätt att vi som sitter och funderar på de här sakerna blir hemmablinda och vi ville höra vad både Iniöbor, deltidsboende och turister har för tankar om Iniö, säger nämndens ordförande Tove Mattsson.
Eftersom enkäten gjordes på sommaren handlade många av de frågor som togs upp i enkäten om turism, förklarar Mattsson som ändå vill lyfta fram vikten av att servicen i Iniö ska fungera året om.
- Att turismen är viktig kan man inte sticka under stol med men i utvecklingsarbetet vill vi betona att det ska vara möjligt att bo och verka i skärgården årets alla tolv månader, säger Mattsson.
Inflyttning behövs för att behålla servicen
Som det ser ut nu är servicen på en bra nivå i Iniö konstaterar Tove Mattsson.
- Den basservice vi har i dag är bra. Här finns skola, dagvård, hälsovård och en levande skärgårdsbutik. Nu gäller det att jobba för att få behålla servicen.
Och för att det ska vara möjligt måste man satsa på att öka inflyttningen till orten.
- Inflyttning är mycket viktigt men det är svårt att nå konkreta resultat. Nu jobbar vi med att marknadsföra Iniö och få folk att vilja flytta hit.
Planer på förbindelsavgifter sätter käppar i hjulet
En av de största utmaningarna är enligt Tove Mattsson Kommunikationsministeriets planer på att införa avgifter på förbindelsetrafiken. Det skulle sätta käppar i hjulet för skärgårdsbornas arbete för inflyttning.
I slutet av december träffade en åboländsk delegation kommunikationsminister Anne Berner (C) för att diskutera avgifterna. Några klara besked om hur Kommunikationsministeriet kommer att driva igenom reformen och hur höga avgifterna blir fick delegationen inte. Ministeriet ska nu gå igenom de remissvar som lämnats in och ett nytt förslag presenteras sannolikt i januari.
Tove Mattsson hoppas på att ministeriet lyssnar på den kritik som kommit in.
- Försöket med avgifter skulle innebära dödsstöten för att kunna bo och leva i den yttre skärgården. Jag hoppas verkligen man lyssnar på kritiken och tar sitt förnuft till fånga. Reformen har ingen verklighetsförankring och jag hoppas den läggs tillbaka i byrålådan och aldrig mer plockas fram, säger Mattsson.
Jami Helmiö jobbar för inflyttning till Houtskär
Under höstens utvecklingsseminarium i Iniö lyftes också behovet av en inflyttningscoach fram - alltså någon som har som sitt huvudsakliga arbete att jobba med inflyttning till skärgården.
- Inflyttning diskuteras på olika möten och seminarium men det borde finnas någon som jobbar med det här hela tiden och vi var alla eniga om att det är något man borde satsa på, säger Tove Mattsson.
Någon inflyttningscoach för hela skärgården finns ännu inte men i Houtskär har man kommit en bit på vägen då det gäller det här arbetet. Houtskärs kulturgille har anställt Jami Helmiö som ledare för projektet Houtskär i utveckling – ett tvåårigt projekt som delvis finansieras av Skärgårdens leadergrupp, I samma båt.
- Ett av huvudmålen är att öka inflyttningen till Houtskär. Det är mycket viktigt. Här bor nu lite över 500 människor och en stor del av dem är äldre. Ska vi få behålla service som skola måste vi se till att det flyttar fler barnfamiljer hit, säger Helmiö.
Det har gjorts många undersökningar om vad folk vill ha och hur saker borde utvecklas men det behövs någon som kan samla upp alla trådar och skapa något konkret.
Projektet är ännu i startgroparna och under hösten har Helmiö jobbat med att sätta sig in i allt från hur man kan jobba för att öka antalet arbetsplatser, locka fler företagare till hur man ökar trivseln på orten.
En viktig del av Jami Helmiös jobb är att vara spindeln i nätet för allt som kan gynna utvecklingen på orten.
- Det har gjorts många undersökningar om vad folk vill ha och hur saker borde utvecklas men det behövs någon som kan samla upp alla trådar och skapa något konkret vi alla kan ha nytta av.
Helmiö har redan flera idéer för hur man ska få utvecklingen i Houtskär att gå åt rätt håll och målet är att skapa något konkret och att resultatet av projektet inte bara blir en utredning som blir liggande i en byrålåda. Ett konkret arbete man redan nu börjat på är att kartlägga alla tomma hus som finns i Houtskär.
- Här finns många hus som står tomma och vi ska nu göra en kartläggning av husen och fundera på hur man kunde utveckla dem och få dem i användning, antingen sommartid eller året om, säger Helmiö.
Viktigt att lyfta fram det positiva med att bo och leva i skärgården
Enligt Helmiö är också en viktig del av hans jobb att lyfta fram det positiva med att bo och leva i skärgården. Förutom planerna på avgifter inom förbindelsetrafiken har också den kommande social- och hälsovårdsreformen har fått många skärgårdsbor att oroa sig för hur vården kommer att fungera i framtiden.
Jami Helmiö sticker inte under stol med att vård och förbindelser är viktiga frågor men om man ska öka inflyttningen till skärgården måste man också komma ihåg allt som är bra.
- Det finns en känsla av att allt försvinner och att det inte kommer något nytt. Men vill vi ha en utveckling kan vi inte bara klaga på allt som är fel. Vi måste komma ihåg att se möjligheter och allt det finns som finns här i skärgården.
- Vi har bibliotek, skola, bank och flera butiker. Vi måste förstå att använda den service som finns och inte reagera och bli arga först då en service försvinner, säger Helmiö.
Vad är då det bästa med Houtskär som du vill lyfta fram?
- Det bästa i Houtskär är naturen och det är den vi måste lyfta fram och satsa på. Då man kommit ut hela vägen hit och slår sig ner på en plats vid stranden spelar det ingen roll om det är sommar eller vinter, här är vackert året om.
Tove Mattsson från Iniönämnden är inne på samma linje då det gäller fördelarna med att bo i den yttre skärgården.
- Det bästa med Iniö är naturen, miljön och skärgården. Men också människorna, småskaligheten och lugnet är våra trumfkort, säger Tove Mattsson.