Nu testas medborgarlön: Lägre tröskel att ta emot jobb?
Sexbarnspappan Juha Järvinen från Kurikka är lycklig över att få delta i det tvååriga experimentet med basinkomst – eller medborgarlön. Nu vågar han starta upp firman som gick omkull för fem år sedan, eftersom basinkomsten på 560 euro består – hur det än går.
- Tiden efter konkursen var svår med karenstider för olika bidrag. Därför har tröskeln att ta emot kortvariga jobb varit hög för mig, säger Järvinen.
I och med basinkomsten förlorar Juha ingenting om han startar nytt. Basinkomsten betalas ut i två års tid medan experimentet pågår, och det inger trygghet.
560 euro är ändå inte någon stor summa med tanke på att Juha har fru och sex barn.
Jag har mött både förmynderi och mobbning på arbetskraftsbyrån.
Juha Järvinen, Kurikka
Pusslandet med bidragen är jobbigt, vet han av erfarenhet. Det har blivit för jobbigt, helt enkelt och därför tackade han ofta själv nej.
Det var besvärligt att hålla reda på vad som påverkar bidragets storlek och hur. Mottagandet vid arbetskraftsbyrån har också lämnat mycket att önska.
- Förmynderi och mobbning är ord jag använder för att beskriva det, säger han. Systemet är så svårt att förstå sig på att jag känner till många som rakt ut ljuger för att de inte orkar snurra på alla papper.
Järvinens hustru jobbar som närvårdare. Familjens inkomster är små och man sparar in på allt. Basinkomsten tryggar till exempel en del av familjens matkostnader, varje månad. Bostadsbidrag lyfter familjen inte.
Basinkomsten ger alla människovärde.
Juha Järvinen, Kurikka
Juha tror att det också finns många långtidsarbetslösa, alkoholister till exempel, bland dem som får basinkomst.
- Alla kan helt enkelt inte jobba, bedömer Juha. De som inte kan det får i och med basinkomsten en form av människovärde, säger han.
I och med basinkomsten vågar han tänka på att återuppta företaget igen och sysselsätta sig själv i mediebranschen.
- Försöket med basinkomst hade gärna fått vara mer omfattande, säger Juha. Jag känner många i samma situation som jag och de bara väntar på positiva signaler för att det ska löna sig att börja jobba igen.
Problemet är globalt, funderar han vidare. Jobben räcker helt enkelt inte till för alla.
Det finns de som tror att basinkomsten passiverar men det tror inte Juha på.
- Man måste komma på nya idéer för att folk ska kunna försörja sig.
Experimentet obligatoriskt för de utvalda
De 2 000 finländare som deltar i det tvååriga experimentet med basinkomst är så gott som slumpmässigt utvalda. De är 25-58 år och de har lyft arbetsmarknadsstöd eller grunddagpenning via Folkpensionsanstalten i november i fjol. Två procent av deltagarna har svenska som modersmål.
- Det går inte att ansöka om basinkomst, betonar Marjukka Turunen, chef vid avdelningen för juridiska ärenden vid FPA. De utvalda har fått meddelande om beslutet per post. Experimentet är inte heller frivilligt för dem som deltar utan pengarna landar på deras konto från och med den 9 januari.
Turunen betonar att forskningsprojektet förutsätter att man inte väljer vem som deltar i det. Skulle man välja deltagare så skulle en del av forskningen gå förlorad.
Basinkomsten betalas ut utan motprestationer och summan är inte heller behovsprövad.
- Vissa får mer pengar än andra, medger Turunen. Idén är att basinkomsten inte påverkas om man tar emot jobb. Får man till exempel jobb och lön för 4 000 euro och samtidigt basinkomst – så ändras den inte.
Varför vill ni experimentera med basinkomst – egentligen?
- Vi har tre orsaker att testa basinkomst, listar Turunen.
- Hur ska välfärden reformeras för att bättre svara mot förändringarna i arbetslivet?
- Hur skapa social trygghet som bidrar till att fler finländare känner sig delaktiga i samhället och sporrade till arbete?
- Minskar basinkomsten byråkratin – och förenklar den de komplicerade förmånssystemen?
Marjukka Turunen betonar att basinkomstens tanke är trygg inkomst, som tillåter mottagaren att tänka modigt framåt. Man vet vad man får, varje månad.
- Vi vill kolla jobbtröskeln närmare än tidigare, förtydligar hon. Tar man emot jobb lättare än nuförtiden om man lyfter basinkomst?
Vad gör ni om experimentet med basinkomst inte fungerar?
- Experimentet ger oss information om huruvida medborgarlönen fungerar eller inte. Vi tror också att det ger oss vinkar om hur socialförsäkringssystemet kunde utvecklas i Finland.
Fanns det en politisk beställning på ett sådant här experiment?
- Jo, det är regeringens vilja vi nu förverkligar.
Experimentet med basinkomst kostar staten 20 miljoner euro. Dels kostar utbetalningarna till medborgarna – men också det forskningsarbete som genomförs vid FPA.
Mera information om basinkomsten finns att läsa på FPA:s webbsida.