Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Maria Sundblom Lindberg: Om större barn och egen barndom

Från 2017
Uppdaterad 20.01.2017 10:30.
Maria Sundblom-Lindberg i samtal i soffan.
Bildtext Maria Sundblom Lindberg samtalar i soffan.
Bild: Parad Media

Cirkus Familj är det namnet lovar. Men det är mera sublim nycirkus än tubaspelande clowner och trapetsflickor i string. I den andra säsongen talar femton familjer om det viktigaste när fokus är på större barn och egen barndom.

Jag sitter på vinglig stol under fula lysrör och klickar, drar och tittar ännu en gång genom en sekvens. Jag skriver tidskoder och planerar upplägget. Projektet har pågått i över ett år och på den vingliga stolen har jag suttit sen augusti. Vi är på slutrakan av att klippa ihop de sista programmen i den andra säsongen av Cirkus Familj och jag borde vara trött.

Åtminstone trött på innehållet eftersom man ser igenom allt så många gånger, men det är precis tvärtom. Gästernas sårbarhet och ärlighet håller hur många tittningar som helst. Deras charm värmer ännu vid femte gången. Deras mod följer med hem och bär mig i mitt eget liv.

Familjer med barn runt ett matbord.
Bildtext Två familjer runt ett matbord.
Bild: Parad Media

Cirkus Familj är det namnet lovar. Men det är mera sublim nycirkus än tubaspelande clowner och trapetsflickor i string. Det är femton familjer som blir hembjudna till oss för att bara tala om det viktigaste.

Femton otroligt modiga familjer som öppet svarar på frågor om skam och feghet. De gläntar på sina sovrumsdörrar och visar på kletiga kök och kaotisk vardag. Så kaotisk som den blir för oss alla när barn blir allvarligt sjuka och skilsmässopapprena ligger i oöppnat kuvert i hallen.

Om stora barn och egen barndom

Om förra säsongen mera handlade om småbarnslivet så handlar säsong 2 om större barn och egen barndom. Ibland är jag förundrad över att det verkar att ta ett helt liv att komma tillrätta med de första 15 åren men mönstren sitter djupt.

Vi har också fått med oss lite mormödrar och extra-pappor och i en familj var de 25 och vår egen storfamilj blev plötsligt väldigt liten. Vi rymdes inte runt bordet så vi släpade ut både gänget och möblemanget och grillade fast våren nöp en i stjärten.

Barn och ungdomar i en soffa.
Bildtext Större och mindre barn i soffan.
Bild: Parad Media

Jag har med min familj i programmet. Dels för att det skapar äkthet, men också för att det är dags att bjuda tillbaka. Dessutom är det så att när två familjer träffas och bara talar fint och svårt så blir det så mycket mer än när man som redaktör frågar och iakttar men inte deltar. Det känns rättvist att det inte bara är gästerna som sitter nakna i soffan.

Cirkus Familj är snygg-tv för att vi också ska minnas att barn och familjeliv inte bara är trots, vattkoppor och syskongräl utan att det också är sinnligt och varmt. Att mjuka armar tinar hårda vuxenhjärtan. Att närhet gör alla gott. Att alla man älskar är vackra. Särskilt när de sover.

I de två senaste avsnitten som jag har klippt är det männen som gråtit mest.

I de två senaste avsnitten som jag har klippt är det männen som gråtit mest. Den ena grät över smärtan att han så sent i livet fattade att han levt fel, den andra grät över smärtan att inte kunna hjälpa ett barn. Det mänskliga livet är fullt av tårar och vi ska tala psykisk ohälsa, näthat, regnbågsungar, jämställdhet, down-barn och missbruk.

Vi ska möta sjuka vuxna och sjuka barn som talar friskt om vad de upplevt. Vi ska möta barn som får barn och fixar det bättre än många vuxna. Vi ska möta par som förlorat sin närhet men hittat den igen men också motsatsen finns i serien. Jag kan inte lova, men jag tror att det här blir så bra! Jag tror att modet i Cirkus Familj kan komma ut genom rutan och också bli ditt mod. Om du tittar lovar jag att vinka!

Cirkus Familj visas onsdagar kl. 22 och söndagar kl 16.55 i Yle Fem. Säsongens alla avsnitt finns nu också på Arenan. Temat i veckans avsnitt diskuteras på torsdagar i Radio Vega Dag kl 14-15.

Rättelse: Rubriken har utökats med artikelförfattarens namn för att förtydliga att innehållet är en kolumn och baserar sig på författarens egna åsikter. (16.1.2017).

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln