Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i kväll: Rädda vad som räddas kan mot VM:s sämsta lag

Från 2017
Uppdaterad 02.01.2017 18:02.
Programmet är inte längre tillgängligt

Lettland har inte vunnit en match i A-VM på fem år. I den pågående turneringen har letterna släppt in 29 mål på fyra matcher. Juniorlejonen har sannerligen ingen övermäktig uppgift för att hållas kvar i juniorhockeyns finrum.

Vad?

Finland-Lettland, nedflyttningskval i JVM, match ett. Är det nån som nyss kommit hem efter en jul- och nyårssemester var det inget dåligt skämt utan ni läste alldeles rätt. Nedflyttningskval.

Först till två segrar håller sig kvar i A-VM, förloraren åker ur.

När?

Måndag klockan 18, direkt i TV2 och på Yles Arena med svenskt referat av Christoffer Herberts. För alla som hellre skulle ha sett kvällens avsnitt av Holby City i tvåan kan jag bara beklaga.

Noterbart också att matchen startar klockan 11 lokal tid, ovanligt tidigt för vilken hockeyspelare som helst.

Var?

Centre Bell i Montreal är hallen som gäller för nedflyttningsserien. Väldigt bekant arena för Finland, medan Lettland fått flyga i nordostlig riktning efter sitt gruppspel i Toronto.

Juniorlejonens fyra matcher hittills har haft 5600 åskådare i snitt. Går det över 2000 nu är det strålande. Med andra ord 20000 färre än senare i natt när Kanada spelar mot Tjeckien i kvarten.

Finlands utgångsläge:

Rädda det som räddas kan. Det vill säga platsen i A-VM. Efter alla tiders floppturnering med tränarbyte mitt under mästerskapen vill juniorlejonen bara åka hem, men spelarna måste före det avsluta snyggt.

Stämningen i laget blev åtminstone inte sämre av att Jukka Rautakorpis tränarteam tvingades ge över till Jussi Ahokas. Moralen i truppen ska tveklöst vara tillräckligt bra för att skapa en inställning som ger Finland förutsättningar att slå turneringens klart sämsta lag, och de två sista matcherna i juniorlejonens gruppspel var väldigt mycket bättre än de två första.

Lettlands utgångsläge:

4 januari 2012. Det är senast Lettland vann en match i den högsta divisionen i JVM.

Nuvarande AHL-spelaren Nikita Jevpalovs avgjorde då i sudden death och fixade en 2-1-seger över Danmark som betydde att letterna höll sig kvar i finrummet.

Året efter fanns det ingen räddning, utan Lettland åkte ur efter sex raka förluster och 11-31 i målskillnad.

De två följande åren misslyckades letterna med att stiga från B-VM, för två år sedan var det inte ens nära då Lettland föll mot såväl Italien som Vitryssland och Norge.

Förra säsongen gick det bättre med avancemanget men nästa seger i A-VM låter vänta på sig. Gruppspelet i Toronto bjöd på fyra klara förluster, 1-6 mot USA, 1-9 mot Ryssland, 2-10 mot Kanada och 2-4 mot Slovakien.

De tio senaste lettiska matcherna i A-VM har alltså gett tio förluster med totalsiffrorna 17-60. Att i det skedet förvänta sig två segrar mot Finland är orealistiskt, vilket också ger ett rätt skönt utgångsläge för letterna, som får ge sig in ett kvalspel helt utan press.

Tidigare möten:

Att Finland och Lettland spelar mot varandra i JVM hör till ovanligheterna. Senast det hände var i Ufa i december 2012.

Juniorlejonen vann med 5-1 och de finländska målskyttarna går sannerligen inte av för hackor. Höstens landslagskomet Miro Aaltonen var bäst på plan med 2+1 och de övriga målen gjordes av tre nuvarande NHL-lirare: Rasmus Ristolainen, Artturi Lehkonen och Markus Granlund.

Utöver det har länderna bara mötts en gång, december 2008 i Ottawa. Också då vann Finland med 5-1 efter mål av Mikael Granlund (2), Tomi Sallinen, Nestori Lähde och Antti Roppo.

Den förstnämnda har ni eventuellt koll på var han finns, Sallinen spelar just nu för Red Star Kunlun i Kina och KHL, Lähde lirar ligahockey med Jukurit medan Roppo lade av efter Mestissäsongen 2012-13.

Håll koll på:

Martins Dzierkals
Skänk först en tanke till Kristaps Zile, som efter fyra matcher ligger på -11 i plusminusstatistiken, sämst i hela VM. Att i ett sånt gäng ligga på 0 är bra, och det gör Dzierkals som med 1 mål och 2 assist dessutom är Lettlands bästa poängplockare. Draftad av Toronto, håller till i juniorligan i Quebec.

Rudolfs Balcers
Uppväxt i Norge, där han spelat för Lörenskog och Stavanger Oilers. Draftad av San Jose i den femte rundan och har den här säsongen plockat en poäng per match i Kamloops i WHL. Finns med andra ord en viss spets i Lettland, det är bredden som är lagets svaghet.

Laguppställningar:

Finlands sista gruppspelsmatch gav en 2-0-seger över Schweiz, och den färska tränaren Jussi Ahokas håller fast vid samma uppställning.

Med andra ord:

1:
15 Petrus Palmu - 25 Julius Nättinen - 35 Otto Koivula
12 Juuso Välimäki - 18 Vili Saarijärvi
2:
34 Kristian Vesalainen - 32 Aapeli Räsänen - 33 Eeli Tolvanen
7 Olli Juolevi - 2 Miro Heiskanen
3:
10 Kasper Björkqvist - 13 Henrik Borgström - 9 Janne Kuokkanen
28 Jesper Mattila - 3 Urho Vaakanainen
4:
22 Arttu Ruotsalainen - 20 Julius Mattila - 21 Joona Luoto
6 Juho Rautanen

27 Teemu Väyrynen

Målvakt:
31 Veini Vehviläinen (30 Karolus Kaarlehto)

Referentens tips:

Alla lag i Finlands grupp borde vara klart bättre än Lettland. Det här ska juniorlejonen fixa utan några som helst problem. Kollar på historien och säger 5-1 för tredje gången i rad, men utgår i smyg från att de siffrorna är i underkant.

Diskussion om artikeln